Καθαίρεσε τον Γκιλάντ ο Όλμερτ

Ο απερχόμενος Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμερτ καθαίρεσε τη Δευτέρα τον εκπρόσωπο της χώρας του στις διαπραγματεύσεις με τους Αιγύπτιους μεσολαβητές για την επίτευξη εκεχειρίας με τη Χαμάς και την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη που κρατείται αιχμάλωτος από τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, εδώ και δυόμισι χρόνια.

Η ισραηλινή ραδιοφωνία επικαλούμενη "υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο γραφείο του πρωθυπουργού" μεταδίδει ότι οι συνομιλίες με την Αίγυπτο θα διεξάγονται απευθείας με το γραφείο του Όλμερτ και ο Άμος Γκιλάντ δεν είναι πλέον εκπρόσωπος του Ισραήλ στις επαφές αυτές.

Η καθαίρεση του Γκιλάντ έγινε μετά την κριτική που έκανε στον πρωθυπουργό Όλμερτ, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα την περασμένη εβδομάδα. Ο Γκιλάντ δήλωσε στην εφημερίδα Μααρίβ ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να συνδέσει την εκεχειρία στη Γάζα με την απελευθέρωση του στρατιώτη Γκιλαντ Σαλίτ αποτελεί προσβολή για την Αίγυπτο, που προσπαθεί να μεσολαβήσει για την εκεχειρία.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την απόφαση του πρωθυπουργικού γραφείου, το υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε ότι ο Γκιλάντ θα εξακολουθήσει να έχει επαφές με ξένους αξιωματούχους, περιλαμβανομένων εκείνων από την Αίγυπτο, εκπροσωπώντας το υπουργείο. Ο Γκιλάντ είναι επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής ασφάλειας του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ.

Πηγή: skai.gr