Άρχισε η δίκη για τη δολοφονία Πολιτκόφσκαγια

Ενώπιον στρατιωτικού δικαστηρίου ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Μόσχα η δίκη των κατηγορουμένων για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια, απουσία του εντολέα και του εκτελεστή, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν ποτέ.

Το δικαστήριο θα πρέπει αρχικά να αποφασίσει εάν η δίκη θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, παρά τις διαμαρτυρίες του περιβάλλοντος της Άννα Πολιτκόφσκαγια και των συνηγόρων τους που υποστηρίζουν ότι η δημόσια δίκη θα είναι πιο αντικειμενική.

Ωστόσο, μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών δικαιολογείται καθώς ένας από τους κατηγορούμενους, ο Πάβελ Ριαγκούζοφ, είναι πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών FSB. Κατηγορείται για τη γνωστοποίηση της διεύθυνσης της Άννα Πολιτκόφσκαγια στους δολοφόνους της και έχει ζητήσει να κριθεί από στρατιωτικό δικαστήριο.

Εκτός του πράκτορα του FSB, τρεις κατηγορούμενοι δικάζονται: δύο τσετσένοι αδελφοί, ο Τζαμπραΐλ και ο Ιμπραγκίμ Μαχμούντοφ, οι οποίοι θεωρείται ότι είχαν αναλάβει την παρακολούθηση της δημοσιογράφου και ένας συνεργός, μέλος της εγκληματολογικής υπηρεσίας της αστυνομία, ο Σεργκέι Χατζικουρμπάνοφ.

Ο εκτελεστής, ένας τρίτος αδελφός Μαχμούντοφ, ο Ρουστάμ, δεν έχει συλληφθεί, ενώ ούτε η ταυτότητα του εντολέα, αλλά ούτε και το κίνητρο της δολοφονίας εντοπίσθηκαν ποτέ.

Υπενθυμίζεται ότι η Άννα Πολιτκόφσκαγια, μια από τους λίγους δημοσιογράφους που συνέχισαν να καλύπτουν τον πόλεμο στην Τσετσενία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και να καταγγέλλουν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, δολοφονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2006 στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διέμενε.
Πηγή: skai.gr