Κλείσιμο

Αποχωρούν Αμερικανοί διπλωμάτες από Συρία- Δυνάμεις του Άσαντ σε Αΐν Ίσα και Τάμπκα

Διπλωματική ομάδα των ΗΠΑ που εργαζόταν σε σχέδια σταθεροποίησης στη βορειοανατολική Συρία έχει εγκαταλείψει τη χώρα, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος, μία ημέρα αφότου η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι αποσύρει 1.000 στρατιώτες από τη Συρία.

Ο αξιωματούχος τόνισε πως οι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στη Συρία, αλλά έχουν ξεκινήσει οι πρώτες φάσεις της αποχώρησης, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.

Δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν χθες πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν σχέδια για την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία μέσα στις ερχόμενες ημέρες.

Δείτε Live εικόνα

Στο μεταξύ, συριακά κυβερνητικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στην Αΐν Ίσα, στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην πρώτη γραμμή του εδάφους όπου οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επέμβαση από την περασμένη εβδομάδα.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν, όπως υποστήριξε, την είσοδο στην Αΐν Ίσα, όπου κάτοικοι καλωσορίζουν την άφιξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων.

Εξάλλου, ο συριακός στρατός αναπτύχθηκε στην πόλη Τάμπκα, κοντά στη Ράκα, σύμφωνα με συριακά κρατικά ΜΜΕ, αποκαθιστώντας το 'πάτημα' του κράτους σε μια περιοχή όπου βρίσκεται ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα.

Οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πολέμησαν για εβδομάδες προκειμένου να καταλάβουν την Τάμπκα και το γειτονικό φράγμα από το Ισλαμικό Κράτος το 2017.

Η ανάπτυξη του συριακού στρατού ακολουθεί τη συμφωνία ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και τις υπό κουρδική ηγεσία δυνάμεις για την ανάπτυξη του συριακού στρατού στην περιοχή.

«Για να αντιμετωπισθεί η τουρκική επίθεση και να τεθεί εμπόδιο στη συνέχισή της, επιτύχαμε συμφωνία με την συριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων με στόχο την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της κουρδικής ηγεσίας.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος πλησίασαν σήμερα στα σύνορα με την Τουρκία, όπου τα στρατεύματα της Άγκυρας και οι Σύροι αντάρτες που βοηθούν την τουρκική επιχείρηση εξακολουθούν να πολεμούν εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι δυνάμεις είναι ανεπτυγμένες στην περιφέρεια της Ταλ Τάμερ, νότια της μεθοριακής πόλης Ρας αλ-Άιν, όπου διεξάγονται μάχες, ανέφερε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επιβεβαίωσε την άφιξη «μονάδων του αραβικού συριακού στρατού» στην Ταλ Τάμερ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πηγή: skai.gr