Απεσταλμένος Πούτιν στη Συρία: Η συμφωνία Ρωσίας - Συρίας – Κούρδων έναντι Τουρκίας

Το κενό που άφησαν πίσω τους οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρώντας από την βορειοανατολική Συρία σπεύδει να γεμίσει η συμμαχία Ρωσίας, Άσαντ και Κούρδων.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, επιβεβαίωσε σύμφωνα με το Reuters, πως η Ρωσία, η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και οι Κουρδικές δυνάμεις, έφτασαν σε τριμερή συμφωνία που προβλέπει ότι οι  Κούρδοι παραχωρούν τον έλεγχο της περιοχής στα συριακά στρατεύματα. Ο Λαβρεντίεφ, μιλώντας με δημοσιογράφους στο Άμπου Ντάμπι, αποκάλυψε ότι μεταξύ άλλων οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αυτή, έγιναν στην ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ.

Ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε, ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες συμφωνίες, ο τουρκικός στρατός μπορεί να εισέλθει στα συριακά εδάφη σε βάθος 5 έως 10 χιλιομέτρων. Χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την τουρκική επιχείρηση στην βορειοανατολική Συρία και διέψευσε πως η Ρωσία την ενέκρινε.

«Όχι. Πάντα παροτρύναμε την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και πάντα θεωρούσαμε οποιουδήποτε είδους στρατιωτική επιχείρηση σε συριακά εδάφη απαράδεκτη», είπε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια του Λαβρεντίεφ, αποτυπώνουν το τεταμένο κλίμα στις Ρωσοτουρκικές σχέσης. Χθες άλλωστε το Κρεμλίνο έστειλε το μήνυμα ότι η τουρκική επιχείρηση δεν συνάδει με την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

«Η ασφάλεια των τουρκοσυριακών συνόρων, πρέπει να διασφαλιστεί με την ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων σε όλο τους το μήκος», είπε ο Λαβρεντίεφ.

Αυτός είναι και ο λόγος που ποτέ δεν ταχθήκαμε υπέρ ή στηρίξαμε την ιδέα (ανάπτυξης) τουρκικών δυνάμεων πόσο μάλλον της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης».

Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε σήμερα ότι από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην βορειοανατολική Συρία έχουν «εξουδετερωθεί» 611 «τρομοκράτες» όπως αναφέρεται η Άγκυρα για τις κουρδικές οργανώσεις PKK, PYD και YPG.

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, μετέδωσε ότι έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από πυρά πυροβολικού και πυραύλους αυτοκατευθυνόμενους δι' υπερύθρων που εκτόξευσαν κουρδικές δυνάμεις στην Τζαραμπλούς στη βόρεια Συρία, που ελέγχεται από τη συριακή αντιπολίτευση.

Συλλήψεις στην Τουρκία

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν στην Τουρκία τις τελευταίες τρεις μέρες συνολικά 391 ανθρώπους με την υποψία συνδέσμων με τρομοκρατικές οργανώσεων.

Ειδικότερα, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας διεξήγαγαν επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε 25 επαρχίες της Τουρκίας, συλλαμβάνοντας 146 υπόπτους. Σε επιχειρήσεις που έγιναν σε 36 επαρχίες συνελήφθησαν 245 ύποπτοι για φερόμενη σύνδεση τους με το PKK και την Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK).

Πηγή: skai.gr