Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρώτη επαρχιακή πρωτεύουσα

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν σήμερα την πόλη Ζαράντζ στην επαρχία Νιμρόζ του Αφγανιστάν , όπως έγινε γνωστό από την επαρχιακή αστυνομία.

Πρόκειται για την πρώτη επαρχιακή πρωτεύουσα που έχουν καταλάβει οι αντάρτες, από τότε που οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο του 2020 σχετικά με την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων. Μια τοπική πηγή είπε ότι οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το γραφείο του κυβερνήτη, το αρχηγείο της αστυνομίας και ένα στρατόπεδο κοντά στα ιρανικά σύνορα.

Ένας εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας της Νιμρόζ, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας, είπε πως οι Ταλιμπάν μπόρεσαν να καταλάβουν την πόλη, λόγω της έλλειψης ενισχύσεων από την κυβέρνηση.

Οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει δεκάδες περιοχές και συνοριακές διαβάσεις τους τελευταίους μήνες και ασκούν πιέσεις σε διάφορες επαρχιακές πρωτεύουσες, μεταξύ αυτών στη Χεράτ στο δυτικό τμήμα και την Κανταχάρ στο νότιο, την ώρα που αποσύρονται τα ξένα στρατεύματα.

Πηγές από τους Ταλιμπάν αναφέρουν πως η οργάνωση πανηγυρίζει και η πτώση της Ζαράντζ θα ανυψώσει το ηθικό των μαχητών της σε άλλες επαρχίες. Ένας διοικητής των Ταλιμπάν, που μίλησε υπό την προϋπόθεση να μην κατονομαστεί, σημειώνει πως η κατάληψη της επαρχιακής πρωτεύουσας είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς βρίσκεται στα σύνορα με το Ιράν.

«Αυτή είναι η αρχή και θα δούμε πώς άλλες επαρχίες θα πέσουν στα χέρια μας πολύ σύντομα», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ