Βρετανία: 93χρονη πέθανε από σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μετά από διάρρηξη

Μια 93χρονη γυναίκα απεβίωσε έπειτα από διάρρηξη στο σπίτι της και η αιτία αποδόθηκε στο σύνδρομο «ραγισμένης καρδιάς».

Οι τρεις ληστές που μπήκαν με την βία στο σπίτι της ηλικιωμένης παριστάνοντας τους αστυνομικούς έκλεψαν μπροστά στα μάτια της τα κοσμήματα της το πορτοφόλι της και τις τραπεζικές κάρτες, ακόμα και το ρολόι που φορούσε ο άντρας της πριν πεθάνει.

Η ηλικιωμένη μετά το περιστατικό παρουσίασε συμπτώματα μετατραυματικού στρες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να κοιμηθεί και να μην μπορεί να σταματήσει να τρέμει.

Συγκεκριμένα, η Μπέτυ Μανρό μετά την διάρρηξη στο σπίτι της στο Νορθάπτον άρχισε να έχει εφιάλτες και κρίσεις πανικού.

Έπειτα από μακρά διαμονή στο νοσοκομείο, η Μπέτυ Μανρό διαγνώσθηκε από το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς και εν τέλει απεβίωσε. Η αστυνομία του Νορθάπτον δημοσίευσε την συγκινητική δήλωση της οικογένειας της ηλικιωμένης.

«Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επήλθε ο θάνατος της αγαπημένης μας μητέρας, μας έχουν προκαλέσει μεγάλο πόνο. Πριν την διάρρηξη ήταν ευτυχισμένη και ανεξάρτητη ζώντας στο σπίτι της 56 χρόνια. Οι βίαιες πράξεις των ατόμων που την διέρρηξαν δεν της στέρησαν μόνο τα προσωπικά της αντικείμενα, αλλά και την αίσθηση της ασφάλειας και της γαλήνης. Όλες οι γενιές της οικογένειάς μας της χρωστάμε τόσα πολλά και αισθανόμαστε κενό από τον θάνατό της.»

Ο ντετέκτιβ Σάιμον Μπάρνς, της αστυνομίας του Νορθάπτον δήλωσε πως είναι μια από τις πιο στενάχωρες υποθέσεις που έχει αναλάβει στην καριέρα του, υπενθυμίζοντας το πόσο πολύ μπορεί μια διάρρηξη να επηρεάσει το θύμα. Στη συνέχεια προσέθεσε πως η ηλικιωμένη ήταν σε πολύ καλή κατάσταση στην υγεία της πριν το συμβάν.

Τι είναι το σύνδρομο «ραγισμένης καρδιάς»

Το σύνδρομο «ραγισμένης καρδιάς» είναι γνωστό ως μια καρδιομυοπάθεια που επηρεάζεται από το υπερβολικό άγχος, με αποτέλεσμα η καρδιά να μην αντέχει.

Συνήθως ενεργοποιείται από ένα συναισθηματικό γεγονός που προκαλεί μεγάλο πόνο ή άγχος, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου. 

Το σύνδρομο αυτό επηρεάζει περίπου 3000 άτομα τον χρόνο στην Αγγλία και είναι πιο πιθανό να συμβεί στις γυναίκες.

Προκαλεί μεγέθυνση της καρδιάς αποτρέποντας την από το να στέλνει το αίμα όπως πρέπει και μπορεί να την σταματήσει ξαφνικά.

Παρόλο που δεν εμφανίζεται ως σύμπτωμα κάποιας ασθένειας, μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια ζημιά, κάνοντας την καρδιά πιο αδύναμη.

Ο Δρ. Ντάνιελ Χάμερσλεϊ δήλωσε πως οι ασθενείς που αναπτύσσουν το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζουν συμπτώματα με έντονο πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή.

Ευτυχώς η πλειοψηφία ξεπερνάει αυτή την κατάσταση και η καρδιά επανέρχεται στο φυσιολογικό της. Οι ηλικίες που μπορεί να το πάθουν συχνότερα είναι μεταξύ 50 και 60 ετών. 

Πηγή: Daily Mail