Η νέα επικεφαλής τou CDU... μπέρδεψε το κόμμα της με τους Σοσιαλδημοκράτες

Η νέα επικεφαλής του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ μπερδεύτηκε κατά το καλωσόρισμα μελών του κόμματός της σε μια συνάντηση για τη μεταναστευτική πολιτική αποκαλώντας τους «Σοσιαλδημοκράτες» -- όπως λέγονται οι εταίροι τους στον συνασπισμό.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ διαδέχθηκε την Άγγελα Μέρκελ στην ηγεσία της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) τον Δεκέμβριο, διεξάγοντας την εκστρατεία της πάνω σε μια κεντρώα πλατφόρμα που την έφερε πιο κοντά στους Σοσιαλδημοκράτες παρά στους αντιπάλους της από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος τους οποίους και νίκησε.

Ανοίγοντας μια συνάντηση για τη μεταναστευτική πολιτική την Κυριακή (χθες), η Κραμπ-Καρενμπάουερ είπε πως χαίρεται που στη συνάντηση λαμβάνουν μέρος μέλη του αδελφού κόμματος της CDU στη Βαυαρία, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) – μόνο που μπέρδεψε το κόμμα της με τους Σοσιαλδημοκράτες.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που δεν είμαστε εδώ απόψε μόνο ως Σοσιαλδημοκράτες, αλλά μαζί με τους φίλους μας από την CSU», είπε προκαλώντας αμήχανα γέλια από μέλη της CDU, περιλαμβανομένων υπουργών.

Αμέσως διόρθωσε τον εαυτό της και προσπάθησε να εξηγήσει το γλωσσικό ολίσθημά της ως «κάτι που έχει να κάνει με το μεγάλο τραύμα που κατάφεραν οι Σοσιαλδημοκράτες στο κόμμα τους» σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας που εισήγαγαν το 2005.

Τα γερμανικά ΜΜΕ δεν έχασαν την ευκαιρία: η ταμπλόιντ Bild το αποκάλεσε «ατύχημα που προκαλεί αμηχανία», ενώ το SPD συνέστησε στην Κραμπ-Καρενμπάουερ, που τα αρχικά της είναι AKK, να υιοθετήσει τον χαιρετισμό που χρησιμοποιούν οι Σοσιαλδημοκράτες μεταξύ τους.

«Αγαπητή @akk», έγραψε στο τουίτερ ο γενικός γραμματέας του SPD Λαρς Κινγκμπάιλ. «Ένα μικρό ‘τιπ ‘για το μέλλον: Λέμε ‘Αγαπητοί Σύντροφοι!’ Με αλληλέγγυους χαιρετισμούς».

Η συντηρητική συμμαχία CDU και CSU συνεργάστηκε με το SPD προκειμένου να ανανεώσουν τον «μεγάλο συνασπισμό» τους πέρυσι όταν οι συνομιλίες τους με δύο μικρότερα κόμματα για τον σχηματισμό συνασπισμού κατέρρευσαν.

Η εκλογή της Κραμπ-Καρενμπάουερ στην ηγεσία της CDU τη φέρνει σε θέση να γίνει η επόμενη καγκελάριος τη Γερμανίας και προσπαθεί να αφήσει το δικό της αποτύπωμα στο κόμμα. Η Μέρκελ έχει πει ότι δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή της μετά τη λήξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας το 2021.

Η CDU συναντάται και πάλι σήμερα για συζητήσει πώς θα αποφύγει μια επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015 κατά την οποία περισσότεροι από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο έφθασαν στη Γερμανία όταν η Μέρκελ αποφάσισε να αφήσει ανοικτά τα σύνορα της χώρας. Η συνάντηση πραγματοποιείται χωρίς τη Μέρκελ.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ είπε χθες πως οι μελλοντικές πολιτικές για τη μετανάστευση θα πρέπει να είναι μια πράξη ισορροπίας ανάμεσα στο εθνικό συμφέρον και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή «μια ισχυρή και λειτουργική Ευρώπη [παρέχει] έναν προστατευτικό μανδύα τον οποίο χρειαζόμαστε».

«Ό,τι κάνουμε σε εθνικό πλαίσιο έχει άμεσο αντίκτυπο σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ