ΠΑΡΑΞΕΝΑ


Από που προέρχονται τα ονόματα των λονδρέζικων προαστίων;

Και όσο οι Βρετανοί συζητούν τις λεπτομέρειες του Brexit, ας δούμε πως πήραν τα ονόματά τους 20 προάστια του Λονδίνου, από την Αγγλοσαξονική εποχή.

 
Πολλές περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας προκαλούν γέλια και απορίες σχετικά με το πώς απέκτησαν τα ονόματά τους, που είτε γράφονται είτε ακούγονται αστεία και παράξενα.

Και όσο οι Βρετανοί συζητούν τις λεπτομέρειες του Brexit, ας δούμε πως πήραν τα ονόματά τους 20 προάστια του Λονδίνου, από την Αγγλοσαξονική εποχή.

1. BARKING AND DAGENHAM
Το προάστιο αυτό κατά το ήμισυ ακούγεται σαν σκυλοκαυγάς όμως σύμφωνα με την Αγγλοσαξονική ιστορία πρόκειται για αναφορά στα δέντρα σημύδας που υπάρχουν στην περιοχή ή σε κάποιον Άγγλο ευγενή του 7ου αιώνα ονόματι Bereca ενώ το δεύτερο συνθετικό αναφέρεται στον γαιοκτήμονα Dæcca, επίσης του 7ου αιώνα.

2. BELGRAVIA
Το προάστιο Belgravia έχει ρίζες 100% αγγλικές, καθώς πήρε το όνομά του από την οικογένεια Grosvenor η οποία ανέπτυξε την περιοχή στα τέλη του 1820. Η οικογένεια του Earl Grosvenor είχε τον τίτλο του υποκόμη Belgrave, λέξη που σήμαινε «καυσόξυλο» ή «όμορφο ξύλο».

3. BRENT
Το Brent είναι μία κέλτικη λέξη που σημαίνει «λόφος» ή «ο ιερός» και αναφέρεται στο ποτάμι που κυλάει μέσα στο προάστιο του Brent και κάποτε δοξαζόταν από τους ντόπιους. Ο δήμος του Brent προέκυψε από την ένωση των δήμων Wembley και Willesden, και πήρε το όνομά του το 1960.

4. CAMDEN TOWN
Το πολυαγαπημένο Camden town, ήταν η περιοχή που άνηκε στον γαιοκτήμονα Charles Pratt, τον 18ο αιώνα. Το όνομά του ωστόσο το πήρε από τον William Camden, ενός γνωστού αντικιέρ.

5. CHALK FARM
Δίπλα από το Camden, το Chalk Farm είναι ένα μέρος της ευρύτερης περιοχής Chalcot, από όπου πήρε και το όνομά του. Παρόλα αυτά, δεν έχει καμία σχέση με τις εξορύξεις κιμωλίας που υπάρχουν στην περιοχή.

6. CLERKENWELL
Το προάστιο αυτό ακούγεται σα να λέει κάποιος πως «Clerk’s well» που σημαίνει πως «ο κληρικός είναι καλά» και υπάρχει λόγος γι αυτό. Οι ιερείς του Λονδίνου, λέγεται πως εκτελούσαν τελετουργικά και θρησκευτικές παραστάσεις, κάθε άνοιξη στην περιοχή.

7. CROYDON
Μπορεί το συγκεκριμένο όνομα να μην ακούγεται ωραίο, όμως προέρχεται από τη λέξη λουλούδι. Το Crocus Sativus είναι το λουλούδι που άνθιζε στην περιοχή και έκανε τους Αγγλοσάξονες να ‘βαφτίσουν’ την περιοχή ενώνοντας τις λέξεις crocus και denu (κοιλάδα).

8. EALING
Το όνομα του προαστίου Ealing προήλθε από τον Αγγλοσάξονα άποικο Gilla, οι απόγονοι του οποίοι ονομάζονταν Gillingas, όνομα το οποίο με το πέρασμα του χρόνου έγινε Yealing, έπειτα Zelling, αργότερα Eling μέχρι που τον 19ο αιώνα κατέληξε στην ονομασία Ealing.

9. GREENWICH
Το γνωστό Greenwich μπορεί να δείχνει την ώρα παγκοσμίως αλλά λίγοι γνωρίζουν την ιστορία του. Η κατάληξη wich δίνεται σε περιοχές έπειτα από εμπορικό διακανονισμό ή σε όρμους και λιμάνια. Το Greenwich όντας στις ακτές του Τάμεση υπήρξε το Green Bay του Λονδίνου και έτσι πήρε το όνομά του.

10. HARINGEY
Το προάστιο του Haringey προέκυψε από την ένωση των περιοχών Tottenham, Wood Green Hornsey, όμως η ονομασία του προέρχεται επίσης από την Αγγλοσαξονική ιστορία και σημαίνει πετρώδης περιοχή. Υπάρχει βέβαια και η εκδοχή που λέει πως το όνομα προέρχεται από τον Σάξονα αρχηγός Haering.

11. ISLE OF DOGS
Ακόμα μία περιοχή που παίρνει το όνομά της από τους τετράποδους φίλους, το ‘νησί των σκύλων’ δεν έχει σχέση με τους σκύλους. Σύμφωνα με την Λόρα Ρέινολντς το όνομα της περιοχής μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε λέξη που ξεκινάει από D όπως Ducks, Docks, Ducks. Όσον αφορά λοιπόν στο Isle of dogs, δεν μπορούμε να ξέρουμε από προέκυψε η ονομασία του παρά μόνο πως υπάρχει από το 1500.

12. ISLINGTON
Το Islington από την άλλη είναι αρκετά ξεκάθαρο από πού πήρε το όνομά του. Ο Σάξονας αρχηγός Gisla έδωσε το όνομά του στην περιοχή η οποία λεγόταν Gisla’s Hill και αργότερα μετονομάστηκε σε Iseldone και μετά σε Islington.

13. KINGSTON UPON THAMES
Το πιο ξεκάθαρο προάστιο. Ναι βρίσκεται πάνω στον Τάμεση, ναι κάποτε είχε βασιλιάδες και ναι δικαίως έγινε το «Βασίλειο πάνω στον Τάμεση». Στο Kingston upon Thames λέγεται πως έγινε η στέψη 7 βασιλιάδων της Σαξονίας.

14. LAMBETH
Το 1088 η λέξη Lamhytha σήμαινε το μέρος προσγείωσης των προβάτων. Ένας θεός ξέρει με ποιο σκεπτικό προσγειώνονται τα πρόβατα και ειδικότερα στην περιοχή Lambeth.

15. MARYLEBONE
Όχι δεν υπάρχει καμία Maryle που να άφησε τα κόκκαλά της στην περιοχή (ευτυχώς!). Το όνομα του προαστίου προέρχεται από την εκκλησία της St. Mary’s, η οποία είχε δίπλα της έναν αγωγό αερίου (στην Αγγλοσαξονική λεγόταν Burna, εξού και το όνομα).

16. MAYFAIR
Ο Κάρολος ο 2ος το 1663 έδωσε στον φίλο του Earl of St.Albans το δικαίωμα να έχει αγορά προβάτων και βοοειδών στην περιοχή, κάτι που όπως είναι φυσικό άφηνε ένα πολύ άσχημο άρωμα. Γι αυτό και ο Τζέιμς ο 2ος αναγκάστηκε να κλείσει την αγορά για μερικά χρόνια και να ξαναδώσει την άδεια για να λειτουργεί ως ετήσιο γεγονός ή αλλιώς annual May Fair.

17. NOTTING HILL
Το ρομαντικό Notting Hill, εκτός από το ότι ήταν όντως ένας λόφος πήρε το όνομά του από το αρχοντικό σπίτι του Βαρόνου Notting, Nutting ή Knolton Barns.

18. PADDINGTON
Δίπλα στο Notting Hill, το πολυσύχναστο Paddinghton, που ενώνει με τον σιδηροδρομικό του σταθμό τη βρετανική πρωτεύουσα, πήρε το όνομά του από τον Padda τον Αγγλοσάξονα γαιοκτήμονα της περιοχής.

19. SHEPHERD’S BUSH
Το Shepherd’s Bush έχει διχάσει τους ιστορικούς καθώς μερικοί πιστεύουν πως το όνομα προέρχεται από γαιοκτήμονα ονόματι Shepherd ενώ άλλοι θεωρούν πως η περιοχή ήταν γεμάτοι με δέντρα και θάμνους όπου συνήθιζαν οι βοσκοί να ξεκουράζονται όταν πήγαιναν στο Smithfield Market.

20. WESTMINSTER
Το κέντρο του Λονδίνου, γνωστό ως Westminster, πήρε το όνομα από το πολύ γνωστό Αβαείο του Westminster.


 
Κλέφτες Πιγκουίνοι συνελήφθησαν για διάρρηξη σε εστιατόριο σούσι (video)
Μάλιστα οι δύο πιγκουίνοι είχαν αρχίσει να φτιάχνουν φωλιά του μέσα στο κατάστημα σούσι το οποίο βρίσκεται...
17.07.2019, 12:39
Kάθισε σε λεκάνη τουαλέτας επί 5 ημέρες, για να σπάσει... ανύπαρκτο ρεκόρ
Ο Τζίμι Ντε Φρεν, 48 ετών, ο οποίος αυτήν την περίοδο εκπαιδεύεται για να γίνει οδηγός λεωφορείου, έθεσε...
12.07.2019, 21:28
Ο αστρολόγος Νίκος Χορταρέας χειροτονείται ιερομόναχος
Ένα διαφορετικό δρόμο, αυτόν του Θεού και της εκκλησίας επέλεξε να ακολουθήσει ο αστρολόγος, Νίκος Χορταρέας
10.07.2019, 13:32
Ελβετία: Μήνυσε τον... κόκκορα του γείτονά του γιατί λαλούσε υπέρ το δέον
Ο μηνυτής αναγκάστηκε να καταγράψει ηχητικά τη μεγάλη συχνότητα του λαλήματος του κόκκορα, που είχε φθάσει...
10.07.2019, 12:30
ΗΠΑ: Έκλεψε λεμούριο από ζωολογικό κήπο για να τον κρατήσει για κατοικίδιο
Ο 19χρονος Ακίνας Κάσμπαρ παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι διέρρηξε τον ζωολογικό κήπο της Σάντα Άνα κοντά στο...
09.07.2019, 10:12
Με τα βατραχοπέδιλα ψήφισε ο Αγάπη μόνο-Τάσος Ποτσέπης
Μπορεί κάποιοι βουλευτές να βγαίνουν με τα τσαρούχια στη βουλή αλλά και κάποιοι ψηφοφόροι μπαίνουν με τα...
08.07.2019, 11:23
Ρόδος: Χρέωσαν 130 ευρώ σε τουρίστα για καθαρισμό αυτιών – Η απόδειξη
Ο τουρίστας κλήθηκε να πληρώσει 130 ευρώ και μάλιστα πήρε απόδειξη. Η χρέωση έχει γίνει κεντρικό θέμα...
04.07.2019, 11:15
Μυγαποκάλυψη τώρα: Εκατοντάδες εκατομμύρια μύγες σε χωριό της Ρωσίας (vid)
Οι μύγες αναπαράγονται με απίστευτη ταχύτητα, με τους κατοίκους να ζουν μια ταινία τρόμου στην πραγματική...
04.07.2019, 08:34
Καφενείο «Αλέξης Τζίπρας»: Το πιο περίεργο καφενείο της Ελλάδας (Video)
Υπάρχει στην Ελλάδα καφενείο με το όνομα του πρωθυπουργού; Κι όμως υπάρχει, και μάλιστα έχει …Γερμανική...
03.07.2019, 09:14
Ο Αντετοκούνμπο ορίστηκε σε εφορευτική επιτροπή για τις εκλογές (pic)!
Στου Ζωγράφου από τις 6:00 τα ξημερώματα θα πρέπει να είναι ο MVP της κανονικής περιόδου του NBA.
01.07.2019, 18:46

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 16  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.