Πέρασε 17 χρόνια στη φυλακή λόγω σωσία εγκληματία: Τώρα ζητά 1 εκ. δολάρια

Θα μπορούσε να ήταν σενάριο ταινίας, αλλά η πραγματικότητα συχνά ξεπερνά τη μυθοπλασία. Ένας άνδρας πέρασε μια ζωή, 17 χρόνια, στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν έκανε, επειδή έτυχε να μοιάζει σαν σταγόνα νερό με έναν άλλο άνδρα, και τώρα μηνύει το αστυνομικό τμήμα ζητώντας 1,1 εκατ. ευρώ. 

Το 1999 ο Ρίτσαρντ Τζόουνς βρισκόταν σε ένα πάρτι με την οικογένειά του και φίλους στο σπίτι του στο Κάνσας Σίτι. Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, ο σωσίας του, ονόματι Ρίκι Άμος βρισκόταν σε ένα αυτοκίνητο μαζί με άλλους τρεις άνδρες καπνίζοντας κρακ (παράγωγο της κοκαΐνης). Οι τέσσερις άνδρες ήθελαν να αγοράσουν κι άλλα ναρκωτικά, με τον Άμος να επιτίθεται σε μια γυναίκα προσπαθώντας να κλέψει την τσάντα της. Απέτυχε, και πήρε μόνο το κινητό της. 

Αυτό που ακολούθησε ήταν μια καταιγίδα καταθέσεων, τόσο από το θύμα όσο και από μάρτυρες, που κατονόμασαν τον Τζόουνς σαν τον θύτη. Η περιγραφή τους ήταν - σύμφωνα με την Washington Post - «ένας λεπτός άνδρας μαύρος ή ισπανικής καταγωγής με μαύρα μαλλιά». Κι αυτή η περιγραφή, αρκούσε ώστε ο Τζόουνς να βρεθεί να έχει μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη από τη μια στιγμή στην άλλη από ανθρώπους που δεν τον κοίταξαν περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα...


Ο Τζόουνς πέρυσι, όταν απελευθερώθηκε 

Ο Ρίτσαρντ Τζόουνς δικάστηκε για επίθεση και ληστεία το 2000, και καταδικάστηκε σε 19 χρόνια φυλάκισης, παρά το γεγονός ότι είχε άλλοθι που έδειχνε ότι δεν είχε αφήσει το σπίτι του τη συγκεκριμένη μέρα. Μάλιστα, στο σημείο της επίθεσης, δεν βρέθηκε γενετικό του υλικό και η καταδίκη του βασίστηκε αποκλειστικά σε μαρτυρίες.

Απελευθερώθηκε το 2017, μόλις δύο χρόνια πριν ολοκληρωθεί η ποινή του, γιατί ανακάλυψε κάτι εκπληκτικό: Ο Άμος θα μπορούσε να ήταν δίδυμος αδελφός του! Μοιράζονται το ίδιο χτένισμα με κοτσίδες, τα ίδια μάτια και τη μύτη και την επιδερμίδα.

Ήταν οι κρατούμενοι της φυλακής Λάνσινγκ όπου κρατούνταν που τον ενημέρωσαν ότι είχε σωσία. Του είπαν ότι έμοιαζε με τον Ρίκι,  και μάλιστα ένας κρατούμενος του παραπονέθηκε επειδή δεν τον χαιρέτισε! 

Η υπόθεση άνοιξε εκ νέου, και όταν οι μάρτυρες είδαν τις φωτογραφίες των δύο ανδρών δίπλα - δίπλα, δεν μπορούσαν να αποφασίσουν, με συνέπεια ο δικαστής να άρει την καταδίκη. Ο Τζόουνς ζητεί τώρα 1,1 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση, καθώς πέρασε τη μισή του ζωή πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Από την πλευρά του,  ο Άμος αρνείται το έγκλημα, που έτσι κι αλλιώς έχει παραγραφεί… 

Πηγή: skai.gr