Χονγκ Κονγκ : Πολίτες μετατρέπουν τα "Μακ-Ντόναλτς" σε πρώτη κατοικία

Αίσθηση έχει προκαλέσει το φαινόμενο, των "προσφύγων των Μακ Ντόναλτς", το οποίο και παρατηρείται να αναπτύσσεται ραγδαία στο Χονγκ-Κόνγκ.

Ειδικότερα, πρόκειται για πολίτες που επιλέγουν να μετατρέπουν τα καταστήματα της, εν λόγω, αλυσίδας γρήγορων γευμάτων που λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση... σε μόνιμη τους κατοικία!



Το παράδοξο αυτό γεγονός, πυροδότησε το ενδιαφέρον των ερευνητών της ΜΚΟ “Junior Chamber International (JCI) Tai Ping Shan”, η οποία διεξήγαγε μελέτη επ΄ αυτού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όπως αυτά προέκυψαν κατόπιν επίσκεψης της ερευνητικής ομάδας, σε 110 ανάλογα καταστήματα, 334 άτομα δηλώνουν κάτοικοι… Μακ Ντόναλτς!

Το ποσοστό είναι κάτι παραπάνω από αυξημένο, σε σχέση με το 2010 όταν, βάσει αντίστοιχης έρευνας, τα άτομα που υιοθετούσαν αυτή την τακτική ήταν 57.

Και ενώ θα έλεγε κανείς πως το παραπάνω φαινόμενο ερμηνεύεται ως επιλογή επιβίωσης για αστέγους και οικονομικά ασθενείς, τα στατιστικά αποτελέσματα, δίνουν μια εντελώς διαφορετική- παράδοξη εικόνα.

Συγκεκριμένα, πάνω από το 70% των «ενοίκων» Μακ Ντοναλτς όχι μόνο έχει στέγη βιοπορίζεται αλλά έχει και κατοικία.




Το πρόβλημα είναι το κόστος ζωής

Το ιδιαίτερα υψηλό κόστος ζωής του Χόγκ-Κόνγκ, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για μεγάλη μερίδα πολιτών.

Ακριβά ενοίκια, δυσθεώρητα κόστη για το ρεύμα και τις τηλεπικοινωνίες, καθιστούν την ανεξάρτητη διαβίωση… συχνά απαγορευτική.

Ενδεικτικό παράδειγμα, η περίπτωση ενός εκ των «προσφύγων» του ταχυφαγείου, ο οποίος όπως αναφέρει χαρακτηριστικά προτιμά να απολαμβάνει την δωρεάν δροσιά του καταστήματος παρά να είναι αναγκασμένος να πληρώνει 2 ευρώ την ημέρα ανά μονάδα κλιματισμού στο ιδιαίτερα αποπνικτικό διαμέρισμα του που δεν έχει παράθυρα.

Η λύση φαντάζει ακόμη πιο συμφέρουσα αν υπολογίσει κανείς ότι στα καταστήματα υπάρχει, δωρεάν ίντερνετ, φτηνό φαγητό και μπάνια.

Οικογενειακά προβλήματα

Πέραν από το φλέγον ζήτημα της οικονομικής στενότητας, σημαντικός αριθμός των «κατοίκων» των καταστημάτων, επιλέγει να διανυκτερεύει εκεί και λόγω προβλημάτων οικογενειακής φύσεως.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές μιας νεαρής μηχανικού που δεν αντέχει πλέον την συμβίωση με τους γονείς της ή μιας ηλικιωμένης που μετά τον θάνατο του συζύγου της δυσφορεί να μένει μόνη της στο διαμέρισμα.



Πηγή: skai.gr/cnn