Χονγκ-Κονγκ: Κατοικώντας σε αγωγούς νερού (vid)

Φανταστείτε όλα τα πλεονεκτήματα μιας μικρής γκαρσονιέρας με όλες τις απαραίτητες ανέσεις κι άπλετο φυσικό φωτισμό…σε ένα σπίτι με σχήμα αγωγού νερού.

Αυτός ο τύπος μικρής κατοικία είναι ακριβώς η νέα πρόταση της αρχιτεκτονικής εταιρείας Τζέιμς Λο Σάιμπερτεκτουρ που βρίσκεται στο Χονγκ-Κονγκ.



Τα σπίτια-σωλήνες έχουν μήκος 5 μέτρα, διάμετρο λίγο μεγαλύτερη των δύο μέτρων και συνολικό εμβαδό περί τα εννέα με έντεκα μέτρα. Στο καθένα απ’αυτά υπάρχει ένα αναδιπλούμενο κρεβάτι, ψυγείο, φούρνος μικροκυμάτων και μπάνιο.

Η είσοδος αλλά και όλα τα μέσα ασφαλείας του οικήματος (Συναγερμός-κλειδαριές κλπ) ελέγχονται μάλιστα μέσω εφαρμογών κινητού.

«Εμπνεύστηκα τα Ο-ποντ (Ονομασία των σπιτιών-αγωγών) σερφάρωντας σε ένα σάιτ αρχιτεκτονικής. Αργότερα, μπήκα σε έναν τέτοιο αγωγό και ενθουσιάστηκα από το μέγεθος που έχουν στην πραγματικότητα. Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα ήταν μια πολύ έξυπνη ιδέα να εκμεταλλευτούμε τους αγωγούς νερού που περισσεύουν στο τέλος δομικών ενεργειών, δημιουργώντας ένα πρότυπο είδος «μικροκατοικιών» με εξαιρετικά χαμηλό κόσμο ως πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση κατοικίας για νεαρούς ενήλικες στο Χονγκ-Κονγκ. Κι έτσι έκανα κάποια πρώτα δοκιμαστικά μοντέλα οικίας. Χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν μικρότερες κατοικίες στο κέντρο της πόλης γιατί το κόστος για κάτι πιο ευρύχωρο είναι αρκετά υψηλό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζούμε στοιβαγμένοι σε σπίτια-κλουβιά, στερούμενοι ποιότητας ζωής.» Δήλωσε ο Τζέιμς Λο, διευθυντής και πρόεδρος της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον Λο το ζήτημα των ιδιαίτερα κοστοβόρων προτάσεων στον τομέα των κατοικιών, εκείμ αποτέλεσε και την ουσιαστική αιτία για την σχεδίαση του Ο-πόντ.

Στο Χονγκ-Κονγκ η μέση τίμη κατοικιών κυμαίνεται περί τα 1600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο με βάση στοιχεία του Δεκέμβρη του 2017. Η λύση των λιλιπούτειων διαμερισμάτων είναι επομένως ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ενδεικτική τιμή νεόδμητων διαμερίσματων συνολικού εμβαδού Δέκα-επτά μέτρων έφτανε το ίδιο έτος, μέχρι και τα 212.000 ευρώ.

Το κόστος κατασκεύης κάθε Ο-ποντ είναι λίγο μεγαλύτερο των 15.000 ευρώ. Σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής τους, η χαμηλή τιμή τους έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι αγωγοί νερού δεν αποτελούν δαπανηρές κατασκεύες.

Στα πλεονεκτήματα της κατασκεύης προσμετρούνται τόσο η δυνατότητα μεταφοράς της ανά μέρος όσο και η ελευθερία διαμόρφωσης που παρέχουν στους σχεδιαστές.

«Κάθε αγωγός μπορεί να τοποθετηθεί στο πίσω μέρος ενός φορτηγού με γερανό και να μεταφερθεί οπουδήποτε. Αν και ζυγίζουν είκοσι τόνους, είναι κάτι το εφικτό», πρόσθεσε ο Λο.

Μπορούν να φιλοξενήσουν έως τα δύο άτομα και αποτελούν ιδανική επιλογή για όποιον επιθυμεί να ζήσει μόνος του.

«Οι μικροί χώροι δεν είναι πρόβλημα. Ένας σωστά σχεδιασμένος μικρός χώρος μπορεί να είναι παράλληλα, φιλόξενος και ζεστός», τονίζει ο κατασκευαστής.

Κάθε Ο-ποντ θα νοικιάζεται σε τιμή μικρότερη των 400 ευρώ, ώστε να είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων των μικρότερων ηλικιών.

«Η νέα γενιά χρειάζεται να ζήσει έστω για μια περίοδο της ζωής της στο κέντρο της πόλης προκειμένου να διεκδικήσει απαραίτητα μελλοντικά εφόδια για την ζωή. Τα Ο-ποντ μπορούν να νοικιάζονται για μισό ή ολόκληρο χρόνο. Σε αυτό το διάστημα οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν, και να κάνουν πράγματα για την αυτοβελτίωση τους. Ως δημιουργός οφείλω να παραδεχτώ πως το προσωπικό μου όραμα ήταν να τους παρέχω με κάποιο τρόπο βοήθεια, προστασία, στήριξη κι ένα βήμα προς την αυτονόμηση», υπογράμμισε επίσης ο  κατασκευαστής, συμπληρώνοντας ωστόσο πως το νεαρό της ηλικίας δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ζει κανείς σε ένα Ο-πόντ.

ΠΗΓΗ: CNN
Πηγή: skai.gr