Επιστροφή στην παράδοση: Κρατικά πανδοχεία για ερωτιάρηδες Κουβανούς

Τον κρατικό παρεμβατισμό και στον… έρωτα (ξανα)κάνει πράξη η Αβάνα. Η κυβέρνηση της Κούβας επιδιώκει να αναβιώσει μια μακρόχρονη παράδοση που ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του λαϊκού πολιτισμού της Κούβας κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα: Τα «posadas» ή «πανδοχεία του έρωτα» που προσέφεραν στους ερωτιάρηδες Κουβανούς πολίτες «αποτοξίνωση από το άγχος» μακριά από τα αδιάκριτα μάτια της καθημερινής ζωής…

«Θέλουμε να αναβιώσουμε αυτή την υπηρεσία που έχει μεγάλη ζήτηση, έχει μεγάλα κοινωνικά οφέλη και χωρίς αμφιβολία είναι πολύ κερδοφόρα» δήλωσε χαρακτηριστικά στο εβδομαδιαίο περιοδικό Trabajadores ο Aλφόνσο Μουνιόζ Τσάνγκ της Περιφερειακής Οικιστικής Εταιρείας της Αβάνας, το κυβερνητικό σώμα που θα διαχειρίζεται τα «ξενοδοχεία του έρωτα».

Τα «posadas» υπήρξαν εξαιρετικά δημοφιλή παλαιότερα, με ουρές «ξαναμμένων» Κουβανών να σχηματίζονται από τα κτίρια. Το 1973, υπήρχαν συνολικά 60 posadas γύρω από την Αβάνα, αλλά ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά το ήμισυ στα τέλη της δεκαετίας του 1980 λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η Κούβα.

Δεδομένου ότι το κόστος συντήρησης αυξανόταν και η οικονομία αντιμετώπιζε προβλήματα, τα posadas μετατράπηκαν σε καταφύγια για πολίτες που έπεσαν θύματα φυσικών καταστροφών όπως τυφώνες.

«Θα ξεκινήσουμε με το ‘’Hotel Vento’’, ένα διώροφο κτίριο με 16 δωμάτια με μπάνια», δήλωσε ο Μουνιόζ Τσάνγκ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω επέκταση των «υπηρεσιών» αυτών στο εγγύς μέλλον.

Οι οικιστικές ελλείψεις είναι σημαντικές στην Κούβα, εξαναγκάζοντας τους εραστές να αναζητήσουν «δημιουργικές επιλογές» για να εκτονώσουν τις ορμές τους όπως πάρκα, σκάλες και παραλίες.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει πραγματικά δυνατότητα αναβίωσης των posadas» δήλωσε ο Aλφόνσο Μουνιόζ Τσάνγκ στο περιοδικό Trabajadores.

Σημειώνεται ότι στην Αβάνα ο έρωτας σήμερα είναι «αλμυρός», με την ελάχιστη διαμονή τριών ωρών σε ένα ιδιωτικό posadas της κουβανικής πρωτεύουσας να κοστίζει 5 δολάρια ή το 1/6 του μηνιαίου μισθού του εργαζόμενου της Κούβας (περίπου 29,60 δολάρια).

Στα κρατικά posadas νέας γενιάς, η κυβέρνηση εγγυάται καθαρά δωμάτια με κλιματισμό, ψυγείο, κρύο τρεχούμενο νερό και πρόσθετες ανέσεις, αλλά για τα «εξτραδάκια» οι Κουβανοί θα πρέπει να πληρώσουν κάτι… Έτσι, για παράδειγμα, όσοι επιθυμούν μια μπυρίτσα καλούνται να πληρώσουν 1,20 δολάρια, ενώ άλλοι τύποι αλκοολούχων ποτών πωλούνται σε «στρατοσφαιρικές» τιμές σύμφωνα με το Trabajadores.Το πρώτο «πανδοχείο του έρωτα» στην Αβάνα άνοιξε τις πόρτες του στα τέλη του 19ου αιώνα.

Υπενθυμίζεται όμως ότι και στο συνέδριο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε τα «ελληνικά posadas», δηλαδή χώρους για τους νέους που θέλουν να εκτονώσουν τις ορμές τους αλλά δεν έχουν δικό τους χώρο.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας