Σπάνιο όμως πραγματικό: Γυναίκα αλλεργική στο νερό - Δεν μπορεί ούτε να κλάψει!

Την δική της κόλαση ζει η Ρέιτσελ Γουόργουικ η οποία είναι αλλεργική στην βασική καθημερινή ανάγκη της ζωής των πάντων, το νερό. Το νερό είναι τα πάντα γύρω μας, ακραία (...!!!) απόδειξη αυτού, το σύνθημα της NASA στην προσπάθειά της να ανακαλύψει εξωγήινους πολιτισμούς «Ακολουθήστε το νερό».

Οι εφιάλτες της Ρέιτσελ δεν είναι ιδιαίτερα ευφάνταστοι, είναι η ίδια της η καθημερινότητα. Δεν μπορεί να απολαύσει ένα χαλαρωτικό μπάνιο, να πιει νερό, να κολυμπήσει, να βρεθεί στο δρόμο όταν βρέχει καθώς πάσχει από υδατογενή κνίδωση. 

Η υδατογενής κνίδωση είναι μια σπάνια αλλεργία η οποία προκαλεί στο δέρμα έντονο κνησμό και επώδυνα εξανθήματα όταν έρθει σε επαφή με το νερό (ανεξαρτήτου θερμοκρασίας). Αποτελεσματική θεραπεία δεν έχει ακόμα βρεθεί και αυτό κάνει καθημερινές δραστηριότητες όπως το κολύμπι και το ντους εξαιρετικά δύσκολες.

Η Ρέιτσελ ήταν περίπου 12 ετών όταν διαγνώστηκε ότι πάσχει από αυτήν την σπάνια ασθένεια. Μια μέρα μετά το κολύμπι παρατήρησε ότι είχε βγάλει ένα εξάνθημα. «Ο γιατρός μου ευτυχώς κατάλαβε πολύ γρήγορα τι είχα και ήμουν πολύ τυχερή που ήταν ενήμερος σε σχέση με την ασθένειά μου» δήλωσε η ίδια.

Η οποιαδήποτε επαφή με νερό, ακόμα και με τον δικό της ιδρώτα, αφήνει στη Ρέιτσελ ένα οδυνηρό πρήξιμο και έντονα κνησμώδες εξάνθημα που μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ώρες. Καθημερινά έχει ένα αλλεργικό συνάχι και νιώθει σαν να την έχει τσιμπήσει ένας αγκαθωτός με τσουκνίδες θάμνος.

«Η αλλεργική αυτή αντίδραση που μου προκαλείται με κάνει να νιώθω σαν να έχω τρέξει έναν ολόκληρο μαραθώνιο. Αισθάνομαι πολύ κουρασμένη και μετά από αυτό πρέπει να πάω και να καθίσω να ξεκουραστώ, για ένα αρκετό μεγάλο χρονικό διάστημα» λέει η Ρέιτσελ η οποία προσθέτει ότι παρόλο που αυτό είναι φρικτό και οδυνηρό, δεν μπορεί ούτε καν να κλάψει γιατί το πρόσωπό της θα πρηστεί!

Όποιες και αν είναι οι αιτίες αυτής της αλλόκοτης αλλεργίας, σύμφωνα με τον Mάρκους Μόρερ, τον δερματολόγο που ίδρυσε το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για την αλλεργία στη Γερμανία (ECARF), αυτή είναι μια εξουθενωτική ασθένεια που μπορεί να μεταμορφώσει και να δυσχεράνει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του ανθρώπου. «Έχω ασθενείς που είχαν κνίδωση για 40 χρόνια και εξακολουθούν να ξυπνάνε με οιδήματα κάθε μέρα» λέει.

Οι πάσχοντες μπορεί να έχουν κατάθλιψη ή άγχος καθώς συνεχώς ανησυχούν για το πότε θα υποστούν την επόμενη κρίση. «Αυτή είναι μια από τις χειρότερες ασθένειες του δέρματος που μπορεί κάποιος να έχει» τονίζει ο ίδιος δερματολόγος.

Είναι σίγουρα δυσάρεστο, αλλά σε αυτό το σημείο σίγουρα θα αναρωτιέστε πώς είναι η καθημερινότητα της Ρέιτσελ και πως τελικά καταφέρνει να επιβιώσει.

Για τις καθημερινές δραστηριότητες, για παράδειγμα, ο σύζυγός της - ο οποίος είναι και επίσημα ο φροντιστής της – αναλαμβάνει το πλύσιμο των πιάτων και η ίδια περιορίζει τα ντους της σε μία φορά την εβδομάδα.

Επίσης, για να ελαχιστοποιηθεί η εφίδρωση, φοράει ελαφριά ρούχα και αποφεύγει την άσκηση, ενώ πίνει πολύ γάλα, δεδομένου ότι η αντίδραση με το γάλα δεν είναι τόσο κακή όσο είναι με το νερό, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστός ο λόγος που συμβαίνει αυτό.

Προς το παρόν δεν έχει βρεθεί η θεραπεία της ασθένειας της Ρέιτσελ, οπότε αυτή, όπως και όλοι οι υπόλοιποι πάσχοντες, ακολουθούν την τυπική θεραπεία και περιορίζονται στο να λαμβάνουν ισχυρά αντι-ισταμινικά, σαν να πρόκειται για μια απλή αλλεργία...!
Πηγή: BBC - επιμέλεια Ιωάννα Μπαζιάνα