ΗΠΑ: Ένας είναι ο Θεός και αυτός είναι το Μπέικον

Ο καθένας απολαμβάνει τη μυρωδιά του μπέϊκον. Mπορεί ωστόσο να φαντασθεί κάποιος μία θρησκεία αφιερωμένη σε αυτό; Η ιδέα μπορεί να ακούγεται αστεία, υπάρχει όμως μία επίσημη εκκλησία για τους άθεους και τους σκεπτικιστές που δοξάζει τα υλικά του «αμερικανικού πρωϊνού», με ακρογωνιαίο λίθο της «πίστης» το... μπέϊκον.

Η Ενωμένη Εκκλησία του Μπεϊκον (UCB) ιδρύθηκε το 2010 από τον Τζον Γουάιτσαιν ως διαμαρτυρία για την καταπολέμηση των διακρίσεων εις βάρος των άθεων. Έδρα της «θρησκείας» είναι  το Νεβατικάνο του Λας Βέγκας, γνωστή και ως «αμαρτωλή πόλη», στην Νεβάδα των ΗΠΑ,

Η εκκλησία του μπέικον συγκεντρώνει περίπου 4.000 οπαδούς οι οποίοι φορούν καμπέλο του μπέιζμπωλ με την επιγραφή «Δοξάστε το μπεϊκον» . Οι κυριότερες εντολές αυτής της «θρησκείας»προς τους οπαδούς της είναι να αποδέχονται τους άθεους, να διασκεδάζουν, να είναι ενάρετοι, γενναιόδωροι και να υμνούν το μπέϊκον.

Μέχρι στιγμής έχουν τελεσθεί πάνω από 600 δωρεάν τελετές γάμων, βαπτίσεων και κηδειών από αυτήν την εκκλησία.

Η πρακτική αυτή βρίσκει γόνιμο έδαφος στις ΗΠΑ, μία χώρα με τεράστια θρησκευτική πολυμορφία όπου πραγματικά βρίθουν τα λεγόμενα «θρησκευτικά σούπερ μάρκετ». Καθένας μπορεί να ιδρύσει μία εκκλησία και να προσελκύσει οπαδούς ακόμα και από μία άλλη εκκλησία, με την πολιτική των δωρεάν παροχών και με το ανάλογο μάρκετινγκ. Φυσικά καλύπτονται και από τον νόμο καθώς αποκομίζουν σχετικά οφέλη, όπως έκπτωση φόρου και δικαίωμα να λαμβάνεις εισφορές.

«Η αποστολή μας είναι να προωθήσουμε τον σκεπτικισμό, την εκκοσμίκευση και την καταπολέμηση των θρησκευτικών διακρίσεων κατά των άθεων», οι πιστοί δεν είναι καλύτεροι από τις κοσμικές μή κερδοσκοπικές οργανώσεις, υποστηρίζει ένας από τους «προφήτες» της εκκλησίας, ο Χέδερ Χέντερσον.

Ευπρόσδεκτοι όμως είναι και οι χορτοφάγοι. Η εκκλησία καλεί τους οπαδούς της να ζήσουν τη ζωή τους στο έπακρο, καθώς δεν υπόσχεται κανέναν παράδεισο μετά θάνατον. Η ζωή είναι σύντομη, θέλουμε να διασκεδάσουμε χωρίς τύψεις και ενοχές όσο περισσότερο είμαστε ζωντανοί. Αυτό άλλωστε μας διαφοροποιεί από τις άλλες συμβατικές εκκλησίες, δηλώνει ο «προφήτης» Χέντερσον.

Ενδιαφέρουσα όμως είναι η άποψη για το θέμα αυτό και τις προεκτάσεις που λαμβάνει, του καθηγήτη της Φιλοσοφίας και κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Ινστιτούτο IES Rodriguez Herencia στην επαρχία Θιουδάδ Ρεάλ, στην Ισπανία, Αντρες Θαμόνα.

«Στα πατερικά κείμενα και στα ευαγγέλια δεν υπάρχει καμμία αναφορά στο γέλιο, στα αστεία, και στη χαρά της ζωής. Κάνουν λόγο μόνο για την αρετή, αποκλείοντας την αίσθηση της ηδονής, την ευχαρίστηση και την ευτυχία», υποστηρίζει ο Θαμόνα. Η ηδονιστική φιλοσοφία του Επίκουρου, συνεχίζει ο ισπανός καθηγητής, καταδικάστηκε από τον Χριστιανισμό, ενώ στην Θεία Κωμωδία του Δάντη οι Επικούρειοι βρίσκονται στην Εκτη Κόλαση, κυριολεκτικά στα Τάρταρα.

Ομως, το γέλιο και το χούμορ, η αποενοχοποίηση και η διασκέδαση στην σύντομη αυτή ζωή, είναι ο τρόπος για να προσελκύσεις οπαδούς. Εάν καταφέρεις να τα προσφέρεις αυτά απλόχερα, τότε έχεις επιτύχει τον στόχο, λέει ο Θαμόνα.



Πηγή: skai.gr