Βιβλιοθηκάριος στην Κίνα αντικατέστησε 143 πίνακες με δικούς του

Ο επικεφαλής της βιβλιοθήκης στη σχολή Καλών Τεχνών στο κινέζικο Κουανγκτσόου, μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να κλέψει 143 πίνακες και να τους αντικαταστήσει με πίνακες που ο ίδιος είχε ζωγραφίσει.

Όπως ο ίδιος ομολόγησε, εκτός των άλλων, ακόμα και τα δικά του πλαστά αντίγραφα στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από άλλα τα οποία ήταν πολύ κακοφτιαγμένα.

Από την πρώτη κιόλας μέρα στη δουλειά του, ο κλέφτης είχε δει ότι πολλοί από τους πίνακες ήταν αντίγραφα και όχι οι αυθεντικοί.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής βιβλιοθήκης δεν γνωρίζει ποιος άλλος είχε βάλει στο μάτι τους πίνακες αλλά θεώρησε λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο από τη στιγμή που ο οποιοσδήποτε από τους μαθητές και τους καθηγητές μπορούσε ανά πάσα στιγμή να δανειστεί έναν πίνακα, σαν να επρόκειτο για βιβλίο. 

Ο Σιάο Γουάν καταδικάστηκε για διαφθορά. Από τους 143 πίνακες που είχε κλέψει σε μία διετία, πούλησε τους 125 βγάζοντας συνολικά 6 εκατ. δολάρια, με τα οποία αγόρασε ακίνητα και άλλους πίνακες.

Στα πρωτότυπα έργα που έκλεψε, συγκαταλέγονται πίνακες μεγάλων κινέζων ζωγράφων του 20ού αιώνα αλλά και καλλιγραφίες που χρονολογούνταν μέχρι και από τον 17ο αιώνα.

Πηγή: skai.gr - AP