Θα μασήσει ο Πάπας φύλλα κόκας ή όχι;

Την επόμενη εβδομάδα ο πάπας Φραγκίσκος θα αποφασίσει αν θα μασήσει φύλλα κόκας για να αντιμετωπίσει την ασθένεια του υψομέτρου της Λα Πας, της ψηλότερης πόλης στον κόσμο.

Σε απόσταση μόλις 4.000 μέτρα (13.000 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το αεροδρόμιο της Λα Πας δίκαια ονομάζεται «El Alto» (το ψηλό αεροδρόμιο). Η πόλη βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Βολιβίας, σε υψόμετρο περίπου 3.650 μέτρων (11.975 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι ντόπιοι εδώ και αιώνες μασούν φύλλα κόκας για να αποφύγουν τις επιπτώσεις του υψομέτρου. Κάποιοι πίνουν το τσάι κόκας ενώ άλλοι μασούν τα φύλλα της. Ας δούμε αν θα αποφασίσει κάτι από τα δυο ο πάπας.

Το μη επεξεργασμένο φύλλο χρησιμοποιείται ευρέως και είναι νόμιμο στη Βολιβία και σε άλλες χώρες των Άνδεων. Πολλοί κάτοικοι, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, υπερασπίζονται τη χρήση του και θεωρούν πως πρόκειται για ένα ιερό φυτό.

Ο 78χρονος Φραγκίσκος, όταν ήταν νέος έχασε μέρος των πνευμόνων του λόγω ασθένειας, και γι’ αυτό θα παραμείνει στη Λα Πας μόλις τέσσερις ώρες. 
Πηγή: skai.gr