Blogger αναζητά ίχνη ζωής στο διάστημα

Όλοι έχουμε αναρωτηθεί εάν υπάρχει ζωή και πέρα από τα «σύνορα» του πλανήτη μας. Πρόκειται για ένα ερώτημα για το οποίο μέχρι σήμερα οι επιστημονικές παραδοχές αλλά και οι ψευδοεπιστημονικές ερμηνείες ποικίλουν, ειδικά στο διαδίκτυο.

Για παράδειγμα στο blog Βlack Vault του Αμερικανού ερευνητή Tζον Γκρινγουόλντ, ο οποίος ειδικεύεται στην καταγραφή και μελέτη αγνώστου ταυτότητος ιπτάμενων αντικειμένων (UFO). Ο Γκρινγουόλντ παρουσιάζει στην ιστοσελίδα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο αποτελεί τμήμα κρατικού αρχείου με αντικείμενο τα UFO, oνόματι Blue Project Book.

Μέχρι πρόσφατα το συγκεκριμένο αρχείο ήταν διαθέσιμο μόνο για ερευνητικούς λόγους αποκλειστικά από το Εθνικό Αρχείο της Ουάσιγκτον, ενώ το κοινό είχε πρόσβαση μόνο σε ορισμένα τμήματα. Σκοπός του Blue Project Book, την εποπτεία του οποίου είχε η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, ήταν η καταγραφή και ανάλυση δεδομένων που σχετίζονται με αγνώστου ταυτότητος ιπτάμενα αντικείμενα, αλλά και η εκτίμηση για το κατά πόσο αποτελούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Ο Γκρινγουόλντ απέκτησε πρόσβαση στο υλικό αυτό μέσω αιτήματος προς το Εθνικό Αρχείο για παροχή πληροφοριών με στόχο τη διεξαγωγή προσωπικής έρευνας.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ανοιχτά ερωτήματα

 Το απόρρητο πρόγραμμα της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας διήρκεσε από το 1947 ως το 1969, εξετάζοντας πάνω από 12.000 περιστατικά. Για τη συντριπτική πλειοψηφία τους ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν επρόκειτο για UFO. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε χωρίς να καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα για ίχνη εξωγήινης ζωής. Ωστόσο 700 περιπτώσεις παραμένουν μέχρι σήμερα ανεξήγητες. Στο blog του Γκρινγουόλντ δημοσιεύονται κάποιες από τις εικόνες του αμερικανικού αρχείου, αφήνοντας τους επισκέπτες της σελίδας να εξάγουν μόνοι τους συμπεράσματα.

Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές, προκαλώντας ερωτήματα για την προέλευση των ιπτάμενων αντικειμένων ή την εξήγηση των φυσικών φαινομένων που απεικονίζουν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός περίεργου σχηματισμού που εμφανίστηκε στον ουρανό της Ν. Ζηλανδίας το 1951, για τον οποίο η επιστήμη δεν έχει ακόμη αποφανθεί: ιπτάμενος δίσκος ή απλώς σύννεφο; Φυσικά ανάμεσα στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται μπορεί κανείς να βρει και πολλές πλαστές. Όπως ένα ιπτάμενο υποβρύχιο, που υποτίθεται ότι «επέπλεε» πάνω από τον Λευκό Οίκο.

Για τον Άντριου Χένεσεϊ, ειδικό σε θέματα UFO, κατά τη δεκαετία του 1950 οι άνθρωποι έτρεφαν μεγάλο ενθουσιασμό για την εξωγήινη ζωή, με αποτέλεσμα πολλοί επιτήδειοι να να εκμεταλλευθούν το ενδιαφέρον του κόσμου. Ο ίδιος εκτιμά, ότι οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι εύκολο να εξηγηθούν, ενώ για το Project Blue Book λέει, ότι «δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή επιστημονική έρευνα». Εκτιμά ότι έχει περισσότερο ενδιαφέρον αν το δει κανείς ως μια προσπάθεια της Πολεμικής Αεροπορίας να καταγράψει άγνωστα ως τότε τεχνολογικά επιτεύγματα τηςστρατιωτικής αεροναυπηγικής, παρά ως αρχείο τεκμηρίωσης της ύπαρξης εξωγήινης ζωής. Όσο για το αν υπάρχει ή όχι ζωή έξω από τη Γη, ο Χένεσεϊ είναι πάντως σαφής: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Έχω αποδείξεις!».
Πηγή: Deutsche Welle - Sonya Angelica Diehn / Δήμητρα Κυρανούδη