ΘΑΛΑΣΣΑ


Σύστημα ιχνηλασιμότητας από την ΚΟΝΒΑ για την προστασία του Αιγαίου από την υπεραλίευση σαρδέλας και γαύρου.

Η θερμοκρασία των κρυστάλλινων νερών του Αιγαίου, η ποιότητα και η μοναδική χλωρίδα του βυθού του, συνετέλεσαν για χρόνια στη δημιουργία των ιδανικών συνθηκών διαβίωσης και πολλαπλασιασμού της σαρδέλας και του γαύρου.

«Η θάλασσά μας. Ας την προστατεύσουμε»

 
Στην Ελλάδα μάθαμε να τα αγαπάμε και να τα προτιμάμε χάρη στην ξεχωριστή τους γεύση, την ευκολία στον τρόπο μαγειρέματός τους, τη μεγάλη θρεπτική τους αξία, αλλά και την προσιτή τιμή τους. Δυστυχώς, αποτέλεσμα της μεγάλης αυτής ζήτησης, ήταν η υπεραλίευση και πολλές φορές η ανεξέλεγκτη αλίευση τους, που σήμερα απειλεί τη βιωσιμότητά τους.

Η ελληνική βιομηχανία επεξεργασίας και τυποποίησης θαλασσινών ΚΟΝΒΑ, με περισσότερα από 90 χρόνια εξειδίκευσης στο ψάρι και ιδιαίτερη εμπειρία στη σαρδέλα και τον γαύρο Αιγαίου μέσα από τη μακρόχρονη και διεθνώς καταξιωμένη πορεία των κονσερβών TRATA και κατεψυγμένων TRATA ON ICE, εντόπισε την ανάγκη προστασίας του Αιγαίου από την υπεραλίευση σαρδέλας και γαύρου και πρωτοστατεί στη δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης και καταγραφής της πορείας του ψαριού που φτάνει στο πιάτο μας.

Η υπηρεσία ιχνηλάτησης και ανάσυρσης δεδομένων για τη σαρδέλα και τον γαύρο Αιγαίου, που δημιουργήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την ΚΟΝΒΑ, έγινε σε συνεργασία με το Υπουργείο Αλιείας και την εταιρεία iKnowHow που έχει υλοποιήσει και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης Αλιείας για τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας. Η ονομασία της υπηρεσίας Track and Trace στα ελληνικά είναι «Αποτύπωμα Ψαριού» και θα απεικονίζεται με μία κυκλική ομώνυμη σφραγίδα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, ενώ πάνω στη συσκευασία θα υπάρχει 5ψηφιος κωδικός. Η υπηρεσία αυτή θα είναι συνδεδεμένη με μία πλατφόρμα στη σελίδα www.tratagreece.gr όπου με την καταχώρηση του 5ψηφιου κωδικού, θα ενημερώνονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι για το σκάφος, το αλιευτικό εργαλείο καθώς και την περιοχή αλιείας (FAO). Με άλλα λόγια, θα μπορεί εύκολα να ελεγχθεί από τον τελικό καταναλωτή η προέλευση του ψαριού: από πού και με ποιον τρόπο έχει αλιευθεί το συσκευασμένο ψάρι που έχουν μπροστά τους. Επιπλέον, η συνεργασία με το Σύστημα της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Αλιείας θα εξασφαλίζει ότι τα αλιεύματα προέρχονται από σκάφη που λειτουργούν με νόμιμη άδεια και αλιεύουν από τα επίσημα ιχθυαποθέματα της χώρας τηρώντας όλους τους απαραίτητους κανονισμούς που υπόκεινται στους ελέγχους των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών.

Τέλος, αυτή η νέα, πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα υπηρεσία της ΚΟΝΒΑ, θα είναι διαθέσιμη για χρήση από όλους τους πιστοποιημένους πρώτους αγοραστές αλιευμάτων, ώστε να μπορέσει να καθιερωθεί ως διαδικασία και να βελτιώσει την προστιθέμενη αξία των ελληνικών μεταποιημένων αλιευμάτων σε διεθνές επίπεδο.

 
 
Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.