ΘΑΛΑΣΣΑ


Σημαντικές πολιτικές δεσμεύσεις από Φάμελλο για τη θάλασσα

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και υπουργός περιβάλλοντος βρίσκονται σε απόλυτη σύμπνοια για την ανάγκη θέσπισης θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.

«Η θάλασσά μας. Ας την προστατεύσουμε»

 
Με σημαντικές πολιτικές δεσμεύσεις για τη θάλασσα κλείνει ο πρώτος κύκλος της κοινής εκστρατείας ΣΚΑΪ -WWF - GREENPEACE, «Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΣ».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσουν σύντομα τα σχέδια διαχείρισης των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, αποδεχόμενος την ανάγκη εφαρμογής περιοριστικών μέτρων και στην αλιεία, ενώ σε σχέση με τα πλαστικά μιας χρήσης προανήγγειλε την εφαρμογή οικονομικών αντικινήτρων σε πλαστικά προϊόντα που δεν ακoλουθούν τους κανόνες της οικολογικής σχεδίασης.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και υπουργός περιβάλλοντος βρίσκονται σε απόλυτη σύμπνοια για την ανάγκη θέσπισης θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.

Ο κ Φάμελλος μάλιστα αποδέχτηκε πως υπήρξαν διαχρονικά καθυστερήσεις στο ζήτημα της θαλάσσιας προστασίας αλλά τον Δεκέμβριο του 2017 υπογράφηκε η επέκταση του Δικτύου Natura στη θάλασσα, το οποίο πλέον καλύπτει το 20% της θαλάσσιας περιοχής.

Ο Διευθυντής Greenpeace Ελλάς, Νίκος Χαραλαμπίδης, αντέτεινε πώς οι περιοχές που πρέπει να μπουν σε καθεστώς προστασίας, απόλυτης ή μερικής, πρέπει να είναι της τάξεως του 50%. Χαιρόμαστε που περάσαμε από το 1% στο 20%-30% όμως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα και επίσης θα πρέπει να δούμε το κομμάτι της εφαρμογής. 

Ενώ ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής WWF Ελλάς, επισήμανε: «Οι ίδιοι οι ψαράδες λένε εμείς τις θέλουμε αυτές τις περιοχές, αυτή είναι μια πολύ σημαντική διαφορά σε σχέση με πριν 10-20 χρόνια. Αυτή λοιπόν την προθυμία των ανθρώπων που ζουν από τη θάλασσα πρέπει με κάποιο τρόπο να την κεφαλαιοποιήσουμε. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσει το ΠΔ».

Από τη Σαντορίνη ο Πιερ Υβ Κουστώ, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και απευθυνόμενος στον υπουργό Περιβάλλοντος διατύπωσε εκ νέου το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των ψαράδων για να δημιουργηθεί εκεί θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή.

«Όλοι μαζί, εδώ, με μια φωνή, ζητούμε από το Υπουργό να καταρτίσει ένα νόμο που θα προστατεύει αποτελεσματικά τη θάλασσα. Είναι πολύ σωστό που το Υπουργείο Περιβάλλοντος αποδέχεται την ανάγκη για θέσπιση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών. Οι θάλασσες πεθαίνουν. Το πλαστικό είναι πλέον περισσότερο και από τα ψάρια μέσα στη θάλασσα και πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό», είπε. 

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ

203.000.000 πλαστικές σακούλες χρησιμοποίησαν οι Έλληνες το πρώτο τρίμηνο του 2018 μετά την επιβολή του μέτρου της χρέωσης δείχνουν σημαντική μείωση της κατανάλωσής της.

Τα επόμενα βήματα είναι η εφαρμογή οικονομικών αντικινήτρων και για τα υπόλοιπα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, όπως προανήγγειλε ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος.

«Η τιμή των προϊόντων πρέπει να εξαρτάται από τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων. Δεν μπορούμε πάνω σε ένα προϊόν να έχουμε πάνω από τρία είδη πλαστικού. Άρα οικολογικός σχεδιασμός με ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού κόστους στα προϊόντα και επένδυση σε θέσεις κυκλικής οικονομίας», ανέφερε. 

 
Κίνα: Ψαράδες εγκαταλείπουν το επάγγελμα για να καταπολεμηθεί η υπεραλίευση
Αποσύρονται από το επάγγελμα τους Κινέζοι ψαράδες για λόγους οικολογικής συνείδησης.
10.07.2018, 20:25
Δράσεις της ΚΟΝΒΑ για την προστασία του θαλάσσιου πληθυσμού και τη βιωσιμότητα του Αιγαίου
29.06.2018, 14:24
Σπυράκη: Αυτό το καλοκαίρι διαλέγουμε: «ψάρια ή πλαστικό»;
Καμπάνια για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης στα μικρά νησιά από τις Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ Μαρία...
29.06.2018, 11:32
Η adidas ενεργοποιεί τη δύναμη των sports σε ένα κίνημα ενάντια της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικό
Η adidas και η Parley for the Oceans ανακοινώνουν την επιστροφή του παγκόσμιου running κινήματος «RUN FOR...
21.06.2018, 11:16
Δώδεκα εκατομμύρια τόνοι πλαστικού μολύνουν κάθε χρόνο τις θάλασσες
Εξαιρετικά σημαντικές ήταν η πρακτική δέσμευση της κυβέρνησης της Ινδίας και η ιδιαίτερα συμβολική δέσμευση...
19.06.2018, 11:42
Σύστημα ιχνηλασιμότητας από την ΚΟΝΒΑ για την προστασία του Αιγαίου από την υπεραλίευση σαρδέλας και γαύρου.
Η θερμοκρασία των κρυστάλλινων νερών του Αιγαίου, η ποιότητα και η μοναδική χλωρίδα του βυθού του...
13.06.2018, 17:50
Σημαντικές πολιτικές δεσμεύσεις από Φάμελλο για τη θάλασσα
Περιβαλλοντικές οργανώσεις και υπουργός περιβάλλοντος βρίσκονται σε απόλυτη σύμπνοια για την ανάγκη θέσπισης...
12.06.2018, 19:05
Ένα κουτί θάλασσα ενάντια στην υπεραλίευση
Καταναλωτές από την Αθήνα μπορούν να παραγγείλουν τα ψάρια τους μέσω διαδικτύου, απευθείας από ψαράδες από...
11.06.2018, 14:59
Μεσόγειος μια θάλασσα πλαστικού
Συνολικά το 95% των απορριμμάτων της θάλασσας είναι πλαστικό, επισημαίνει στον στο πλαίσιο της κοινής...
08.06.2018, 15:18
Θάλασσα μας: Το κίνημα επιστροφή στη βρύση ξαναζωντανεύει
Στην Αθηνά η ΕΥΔΑΠ προγραμματίζει να ανακατασκευάσει 10 δημόσιες βρύσες στο κέντρο της Αθηνάς, ανέφερε στο...
07.06.2018, 19:11

1 | 2 | 3  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.