ΘΑΛΑΣΣΑ


Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί τους πολίτες να απορρίψουν τα πλαστικά μιας χρήσης

"Το ζήτημα δεν είναι περιβαλλοντικό αλλά υπαρξιακό" τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για Ελλάδα και Κύπρο, Δημήτρης Φατούρος , μιλώντας στον ΣΚΑΪ στο πλαίσιο στο πλαίσιο της εκστρατείας του ΣΚΑΙ, της WWF και της Greenpeace "H Θάλασσά μας.

 
Πλαστικά μπουκάλια και 1 εκατομμύριο πλαστικά ποτήρια του καφέ, πετάμε κάθε ημέρα μόνο εμείς οι Έλληνες με συνέπεια πολλά από αυτά τα πλαστικά απόβλητα να καταλήγουν στην θάλασσα, επισημαίνει ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής της Greenpeace στην Ελλάδα.

Συνολικά περισσότεροι από 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων καταλήγουν στις θάλασσες σε όλο τον κόσμο και εκτιμάται πως μέχρι το 2035 θα πέσουν ακόμη 33 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικών απόβλητων.

Φέτος ο ΟΗΕ αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις θάλασσες που κατακλύζονται από τα πλαστικά μιας χρήσης και ζητά να απαλλαγούμε από αυτή τη συνήθεια .Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων καταλήγουν στις θάλασσες.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καλεί τους πολίτες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πλαστικά μιας χρήσης καλαμάκια, ποτήρια του καφέ, μπουκάλια και να τα αντικαταστήσουν με προϊόντα πολλαπλών χρήσεων.

Τα πλαστικά έχουν κατακλύσει ακόμη και τις πιο απομονωμένες περιοχές της γης και εντοπίζονται και στην Αρκτική  Αν η σημερινή τάση συνεχιστεί, τότε, μέχρι το 2050 θα υπάρχει στους ωκεανούς περισσότερο πλαστικό και από τα ψάρια.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ σε Ελλλαδα και Κύπρο, Δημήτρης Φατούρος  μιλώντας  στο πλαίσιο της εκστρατείας του ΣΚΑΙ, της WWF και της Greenpeace "H Θάλασσά μας, επισημαίνει:

" Είναι πολύ σημαντικό να προστατέψουμε τις θάλασσες Είναι ζήτημα υπαρξιακό δεν είναι απλώς ζήτημα περιβάλλοντος. Για αυτό είναι και τόσο σημαντικό να φροντίσουμε το περιβάλλον και να πάρουμε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του πλαστικού ιδιαίτερα του πλαστικού μιας χρήσης...."

Για την αλλαγή των συνηθειών είναι κρίσιμο να υπάρξουν τολμηρές πολιτικές κατά τον Νίκο Χαραλαμπίδη, με την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους και σε αλλά πλαστικά μιας χρήσης εκτός από την πλαστική σακούλα.

"Πετάμε 5.5 εκατομμύρια πλαστικά μπουκαλάκια την ημέρα, πετάμε 1 εκατομμύριο πλαστικά ποτήρια ημέρα μόνο στην Ελλάδα, αν θέλουμε να υπάρχει αύριο αν θέλουμε να τρωμε ψάρια τα οποία δεν έχουν πλαστικό, θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα και αντικίνητρα, όπως στην περίπτωση της πλαστικής σακούλας και να δούμε τι θα κάνουμε με τα καλαμάκια τα μπουκαλάκια μιας χρήσης"


Πέρα από τις πολιτικές μείωσης του πλαστικού μιας χρήσης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο σκόπιμο είναι να ενισχυθεί και η καινοτόμα επιχειρηματικότητα σε αυτό τον τομέα . Οι επιχειρήσεις που θα παράγουν τα νέα εναλλακτικά προϊόντα πολλαπλών χρήσεων που θα αντικαταστήσουν τα πλαστικά καλαμάκια, τα ποτήρια του καφέ και τα πλαστικά μπουκάλια του νερού. 
Χαβάη: Δύτες κολύμπησαν πλάι σε τεράστιο λευκό καρχαρία (video)
Ένας γιγαντιαίος λευκός καρχαρίας, από τους μεγαλύτερους που έχει δει ποτέ άνθρωπος, εντοπίστηκε στα νερά...
18.01.2019, 05:52
ΕΛΚΕΘΕ: Μονόδρομος η γαλάζια ενέργεια για την Ελλάδα
Οι πλωτές πλατφόρμες σε λίγα χρόνια θα είναι μονόδρομος, καθώς για να πετύχει η χώρα -έως το 2030- τους...
23.11.2018, 19:51
Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.