Πρόταση για απαγόρευση τουλάχιστον 10 προϊόντων μιας χρήσης από την ΕΕ

Την πρόταση για απαγόρευση τουλάχιστον 10 προϊόντων μιας χρήσης, καθώς επίσης και σημαντικούς περιορισμούς στην κυκλοφορία κάποιων πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, ανακοίνωσε σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος ευρωπαϊκής επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Γίρκι Κατάινεν. Τα 10 αυτά πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης αντιστοιχούν στο 70% των συνολικών θαλάσσιων απορριμμάτων.

Έτσι, μέχρι το 2025 πρόκειται να απαγορευθούν οι πλαστικές μπατονέτες, τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα και πιάτα, οι αναδευτήρες που χρησιμοποιούνται στα ποτά και τα πλαστικά sticks που υπάρχουν πάνω στα μπαλόνια. Όσον αφορά στα πλαστικά μπουκάλια τα οποία περιέχουν ποτά και αναψυκτικά θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο όσα φέρουν μη αποσπώμενο καπάκι.

Παράλληλα, σύμφωνα με την πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής, θα ισχύσουν περιορισμοί για τις πλαστικές συσκευασίες των τροφίμων και έτοιμου φαγητού. Στις προθέσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής είναι να υπάρξει τέλος πλαστικού για όσους το χρησιμοποιούν στα πρότυπα της πλαστικής σακούλας.

Επιπλέον, εισάγεται η έννοια της ευθύνης του κατασκευαστή παραγωγού του πλαστικού ο οποίος θα έχει την υποχρέωση Συλλογής και διαχείρισης των Πλαστικών αποβλήτων, καταβάλλοντας το αντίστοιχο οικονομικό τίμημα.

Ακόμη, εισάγεται και υποχρέωση συλλογής των πλαστικών αποβλήτων μιας χρήσης από τα κράτη-μέλη σε ποσοστό τουλάχιστον 90%.

Ταυτόχρονα, θα εφαρμοστεί ανταποδοτική ανακύκλωση στις πλαστικές συσκευασίες νερού και ποτών.

Όσον αφορά στα δοχεία των τροφίμων και των ποτών θα τεθούν εθνικοί στόχοι μείωσης της χρήσης τους, και θα επιβληθεί ειδικό τέλος σε όσους το χρησιμοποιούν και τα διακινούν όπως ισχύει και με την πλαστική σακούλα.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανάγκη μείωσης των πλαστικών αποβλήτων από τα αλιευτικά εργαλεία, δηλαδή τα πλαστικά δίχτυα ψαρέματος τα οποία αποτελούν το 27% του συνολικού όγκου των απορριμμάτων στη θάλασσα.

Η πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής θα τεθεί σε διαβούλευση σε όλα τα αρμόδια όργανα με στόχο να ψηφιστεί πριν τις εκλογές του Μαΐου του 2019.
Πηγή: Κατερίνα Χριστοφιλίδου - skai.gr
TAGS: ΕΕ