Κλείσιμο

Θάλασσα μας: Ζωτική η ανάγκη να προστατευθούν τα λιβάδια Ποσειδωνίας

Την ανάγκη προστασίας των λιβαδιών Ποσειδωνίας που υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες επισήμανε ο διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ Παναγιώτης Παναγιωτίδης Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και στο πλαίσιο της κοινής εκστρατείας ΣΚΑΪ, WWF και Greenpeace για την θάλασσα μας.

Διευκρίνισε επίσης πως μέσα στα λιβάδια της Ποσειδωνίας αναπαράγονται περισσότερα από 1000 είδη ψαριών και θαλάσσιων Οργανισμών. Η Ποσειδωνία παράλληλα παράγει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου προστατεύει τις ακτές από την διάβρωση συγκρατώντας την απομάκρυνση της αμμουδιάς από τα κύματα και δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα επιβραδύνοντας έτσι και από την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για αγαθά και υπηρεσίες τα οποία έχουν μεγάλη περιβαλλοντική αλλά και οικονομική αξία
Το ΕΛΚΕΘΕ έχει προχωρήσει στην Χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας εντός των περιοχών Νατούρα και εισηγείται στα αρμόδια Υπουργεία περιβάλλοντος και αγροτικής ανάπτυξης την Προστασία αυτών τον οικοτόπων από τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία τα οποία την καταστρέφουν.

Η παρουσία της Ποσειδωνίας στις ελληνικές θάλασσες και ακτές είναι ένδειξη επίσης της καθαρότητας και της καλής ποιότητας του νερού.

Σύμφωνα με πρόγραμμα που εκπόνησε το ΕΛΚΕΘΕ η νεκρή Ποσειδωνία που εκβράζεται στις ακτές δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σκουπίδι η βρωμιά αλλά να παραμένει στο σημείο καθώς εμπλουτίζει το παράκτιο οικοσύστημα με θρεπτικά συστατικά και συμβάλλει στην προστασία της βιοποικιλότητας και στην συγκράτηση της άμμου.
Πηγή: Skai.gr