ΘΑΛΑΣΣΑ


ΕΛΚΕΘΕ: «Καθαρές πια» οι παραλίες της Αττικής από πετρέλαιο και πίσσα

Οι δειγματοληψίες ξεκίνησαν μια εβδομάδα μετά την εμφάνιση της πετρελαιοκηλίδας και ολοκληρώθηκαν το Μάρτιο

 
Kαθαρές από πετρέλαιο και πίσσα, και ασφαλείς για κολύμβηση, είναι και πάλι οι παραλίες της Αττικής σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ που πραγματοποίησε μετρήσεις σε όλο το παραλιακό μέτωπο.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, στο πλαίσιο της κοινής εκστρατείας ΣΚΑΪ, WWF και Greenpeace, ο Γιάννης Χατζηανέστης, όλα τα δείγματα που έλαβαν είναι πλέον καθαρά από πετρέλαιο.

Οι δειγματοληψίες ξεκίνησαν μια εβδομάδα μετά την εμφάνιση της πετρελαιοκηλίδας και ολοκληρώθηκαν το Μάρτιο. Τόσο η χημική κατάσταση του νερού όσο και τα ιζήματα ήταν καθαρά, ενώ και οι καταγραφές που έγιναν με υποβρύχιες κάμερες δεν έδειξαν υπολείμματα πετρελαίου. Παράλληλα η ερεύνα του ΕΛΚΕΘΕ απέδειξε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ούτε για την τροφική αλυσίδα. Για να το αποδείξουν χρησιμοποίησαν τα μύδια, τα οποία πόντισαν σε διάφορα σημεία του Σαρωνικού για 40 ημέρες. Τα μύδια φιλτράρουν το νερό και έχουν την ιδιότητα να συγκεντρώνουν στο σώμα τους ρύπους όταν υπάρχουν στη θάλασσα. Όπως διαπιστώθηκε, μετά τις αναλύσεις, πως στα μύδια του Σαρωνικού δεν υπήρχε καμία ένδειξη επιβάρυνσης από πετρέλαιο.

Ωστόσο, τόσο η WWF όσο και τοπικοί περιβαλλοντικοί σύλλογοι της Σαλαμίνας εκτιμούν πως πάρα την καλή εξέλιξη του περιστατικού της πετρελαιοκηλίδας, υπήρξε καθυστέρηση απόκρισης του κρατικού μηχανισμού, και πως πρέπει να υπάρχει συντεταγμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών στο μέλλον.


 
Χαβάη: Δύτες κολύμπησαν πλάι σε τεράστιο λευκό καρχαρία (video)
Ένας γιγαντιαίος λευκός καρχαρίας, από τους μεγαλύτερους που έχει δει ποτέ άνθρωπος, εντοπίστηκε στα νερά...
18.01.2019, 05:52
ΕΛΚΕΘΕ: Μονόδρομος η γαλάζια ενέργεια για την Ελλάδα
Οι πλωτές πλατφόρμες σε λίγα χρόνια θα είναι μονόδρομος, καθώς για να πετύχει η χώρα -έως το 2030- τους...
23.11.2018, 19:51
Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.