Η αναγέννηση του Θερμαϊκού που κηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή

Πολύ θετικά αποτελέσματα είχε για το Θερμαϊκό η κήρυξη του ως Θαλασσιά προστατευόμενη περιοχή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ευρωπαϊκής έρευνας στην οποία μετείχαν το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η θέσπιση του αρχικά έγινε προκείμενου να προστατευθεί από τη ρύπανση που προκαλούσαν τα αστικά, βιομηχανικά και γεωργικά απόβλητα.

Αποδείχτηκε όμως πως η προστασία του οδήγησε και στην εντυπωσιακή ανάκαμψη των ψαριών και όσον αφορά τον πληθυσμό τους και όσον αφορά στο μέγεθος τους, επισημαίνουν ερευνητές στο πλαίσιο της κοινής εκστρατείας ΣΚΑΙ, WWF και Greenpeace, "Θάλασσά" μας.

Για παράδειγμα η κουτσομούρα μέσα στην προστατευόμενη περιοχή φτάνει μέχρι τα 18 εκατοστά μήκος.

Παράλληλα αποδείχθηκε πως εντός των ορίων της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής του Θερμαϊκού γίνεται εντατική αναπαραγωγή των ψαριών καθώς δεν υφίστανται αλιευτικές πιέσεις

Τα περιοριστικά μέτρα βοήθησαν και στην επαναφορά της οικολογικής ισορροπίας τους Θερμαϊκού ο οποίος είναι και πιο καθαρός αλλά και πιο ζωντανός.
Αίνο το παροδικό φαινόμενο του χρωματισμού των νερών του Θερμαϊκού οφείλεται στα ρεύματα που μεταφέρουν φώσφορο και άζωτο από τις καλλιέργειες μέσω του ποταμού Αξιού
Πηγή: Κατερίνα Χριστοφιλίδου