ΘΑΛΑΣΣΑ


Η αναγέννηση του Θερμαϊκού που κηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή

Αποδείχτηκε όμως πως η προστασία του οδήγησε και στην εντυπωσιακή ανάκαμψη των ψαριών και όσον αφορά τον πληθυσμό τους και όσον αφορά στο μέγεθος τους, επισημαίνουν ερευνητές στο πλαίσιο της κοινής εκστρατείας ΣΚΑΙ, WWF και Greenpeace, "Θάλασσά" μας

 
Πολύ θετικά αποτελέσματα είχε για το Θερμαϊκό η κήρυξη του ως Θαλασσιά προστατευόμενη περιοχή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ευρωπαϊκής έρευνας στην οποία μετείχαν το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η θέσπιση του αρχικά έγινε προκείμενου να προστατευθεί από τη ρύπανση που προκαλούσαν τα αστικά, βιομηχανικά και γεωργικά απόβλητα.

Αποδείχτηκε όμως πως η προστασία του οδήγησε και στην εντυπωσιακή ανάκαμψη των ψαριών και όσον αφορά τον πληθυσμό τους και όσον αφορά στο μέγεθος τους, επισημαίνουν ερευνητές στο πλαίσιο της κοινής εκστρατείας ΣΚΑΙ, WWF και Greenpeace, "Θάλασσά" μας.

Για παράδειγμα η κουτσομούρα μέσα στην προστατευόμενη περιοχή φτάνει μέχρι τα 18 εκατοστά μήκος.

Παράλληλα αποδείχθηκε πως εντός των ορίων της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής του Θερμαϊκού γίνεται εντατική αναπαραγωγή των ψαριών καθώς δεν υφίστανται αλιευτικές πιέσεις

Τα περιοριστικά μέτρα βοήθησαν και στην επαναφορά της οικολογικής ισορροπίας τους Θερμαϊκού ο οποίος είναι και πιο καθαρός αλλά και πιο ζωντανός.
Αίνο το παροδικό φαινόμενο του χρωματισμού των νερών του Θερμαϊκού οφείλεται στα ρεύματα που μεταφέρουν φώσφορο και άζωτο από τις καλλιέργειες μέσω του ποταμού Αξιού

 
Χαβάη: Δύτες κολύμπησαν πλάι σε τεράστιο λευκό καρχαρία (video)
Ένας γιγαντιαίος λευκός καρχαρίας, από τους μεγαλύτερους που έχει δει ποτέ άνθρωπος, εντοπίστηκε στα νερά...
18.01.2019, 05:52
ΕΛΚΕΘΕ: Μονόδρομος η γαλάζια ενέργεια για την Ελλάδα
Οι πλωτές πλατφόρμες σε λίγα χρόνια θα είναι μονόδρομος, καθώς για να πετύχει η χώρα -έως το 2030- τους...
23.11.2018, 19:51
Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.