Μέχρι 2 γραμμάρια μικροΐνών καταλήγουν στη θάλασσα μετά από κάθε πλύση

Μέχρι 700.000 πλαστικές μικροΐνες ή αλλιώς 2 γραμμάρια πλαστικού απελευθερώνονται από το πλυντήριο στη θάλασσα κάθε φορά που πλένονται τα συνθετικά μας ρούχα, όπως επισημαίνουν επιστήμονες στο πλαίσιο της κοινής εκστρατείας του ΣΚΑΪ, της WWF και της GREENPEACE "Η θάλασσά μας".

Πρόκειται για ρούχα από πολυεστέρα, νάυλον και ακρυλικά.

Οι μικροΐνες πλαστικού μάλιστα έχουν εξαπλωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να ανιχνεύονται ακόμη και σε βάθος 10.000 μέτρων μέσα στη θάλασσα.

Έρευνα στην Κίνα δείχνει πως όλα τα δείγματα που ελήφθησαν από όστρακα περιείχαν μεγάλα ποσοστά μικροΐνών τα οποία στη συνέχεια διακινούνταν στην αγορά.

Η στροφή σε φυσικά υλικά όπως το βαμβάκι και το μαλλί, η πλύση των ρούχων σε χαμηλότερη θερμοκρασία και η χρήση υγρού απορρυπαντικού έναντι του απορρυπαντικού σε σκόνη μπορούν να μειώσουν σημαντικά την απελευθέρωση πλαστικών μικροΐνών στις θάλασσες.

Τέλος για την αποφυγή των πλαστικών μικροΐνών δεν θα πρέπει επίσης επιλέγονται καλλυντικά κρέμες και οδοντόκρεμες που περιέχουν μικροπλαστικά σφαιρίδια και η συσκευασία τους φέρει τις ενδείξεις PE, PP και PET.
Πηγή: skai.gr - Κατερίνα Χριστοφιλίδου