Κλείσιμο

Θαλασσά μας: Τα δηλητηριώδη είδη εισβολείς στις ελληνικές θάλασσες

Από τα 260 είδη εισβολείς που έχουν καταγράψει οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ στις ελληνικές θάλασσες τα 40 τουλάχιστον είναι χωροκατακτητικά.

Είναι θαλάσσιοι οργανισμοί, ψάρια, μαλάκια, όστρακα και φύκια τα οποία κατά κύριο λόγο έχουν εισέλθει από το Σουέζ, ωστόσο πύλες εισόδου είναι τόσο τα Δαρδανέλια και το Γιβραλτάρ.

Τα τελευταία 10 χρόνια καταγράφονται όλα και περισσότερα είδη εισβολείς στις ελληνικές θάλασσες γεγονός που αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή, και στην αύξηση της θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού.

Τα περισσότερα είδη εισβολείς εντοπίζονται στην περιοχή της Ρόδου , 136, 106 έχουν καταγράφει στο Β. Αιγαίο και 94 στο Νότιο Αιγαίο.




Ιδιαιτέρως επικίνδυνος εφόσον καταναλωθεί είναι ο Λαγοκέφαλος, ο οποίος απελευθερώνει μια νευροτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει από παράλυση μέχρι θάνατο.

Για το λόγο αυτό τόσο οι ψαράδες όσο και οι ερασιτέχνες αλιείς θα πρέπει να ενημερωθούν για την καταλληλότητα τους από το ΕΛΚΕΘΕ.




Ωστόσο αρκετά από τα ξενικά αυτά είδη είναι απολύτως ασφαλή για κατανάλωση όπως συμβαίνει με το μπλε καβούρι που ήλθε από τον Ατλαντικό αλλά και με την αγριοσάλπα που μπήκε μέσω του Σουέζ στις ελληνικές θάλασσες.

Πηγή: Skai.gr