Το Hubble εντόπισε γιγάντιο ελλειπτικό γαλαξία- Λάμπει σχεδόν 500 έτη φωτός μακριά από τον αστερισμό Όφι

Nέα εικόνα από το διαστημικό τηλεσκοπίου Hubble της NASA δείχνει έναν γιγάντιο ελλειπτικό γαλαξία, UGC 10143, στην καρδιά του σμήνους γαλαξιών, Abell 2147, περίπου 486 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από την κορυφή του του αστερισμού Όφις.

Σύμφωνα με την ΝΑSA, το  UGC 10143 είναι το μεγαλύτερο και λαμπρότερο μέλος του Abell 2147, το οποίο μπορεί να είναι μέρος του πολύ μεγαλύτερου Υπερσμήνους γαλαξιών του Ηρακλή.

Το φωτεινό κέντρο του, το αμυδρό εκτεταμένο φωτεινό στεφάνι του και η έλλειψη σπειροειδών βραχιόνων και λωρίδων σκόνης που σχηματίζουν αστέρια τον διακρίνουν ως ελλειπτικό γαλαξία.

Οι γαλαξίες τέτοιου τύπου βρίσκονται συχνά κοντά στο κέντρο των σμηνών γαλαξιών, κάτι που υποδηλώνει ότι μπορεί να σχηματιστούν όταν συγχωνεύονται οι γαλαξίες.

Αυτή η εικόνα του UGC 10143 είναι μέρος μιας έρευνας του Hubble για σφαιρικά αστρικά σμήνη που σχετίζονται με τους φωτεινότερους γαλαξίες σε σμήνη.

Τα σφαιρικά αστρικά σμήνη βοηθούν τους αστρονόμους να εντοπίσουν την προέλευση και την εξέλιξη των γειτονικών τους γαλαξιών.

Η έρευνα του Hubble εξέτασε την κατανομή, τη φωτεινότητα και το περιεχόμενο μετάλλων σε πάνω από 35.000 σφαιρικά αστρικά σμήνη.

Πηγή: skai.gr