Κλείσιμο

Το φεγγάρι πάνωθέ μου: Eνόχληση Μόσχας για διάταγμα Τραμπ - Οικειοποιείται τους σεληνιακούς πόρους

Ενόχληση προκάλεσε στη Μόσχα η υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ σύμφωνα με το οποίο διακηρύσσεται το δικαίωμα των ΗΠΑ να χρησιμοποιεί σεληνιακούς πόρους. 

“Το έγγραφο αποδεικνύει και πάλι τη μονομερή προσέγγιση της Ουάσινγκτον σε παγκόσμια θέματα. Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος Roscosmos επισήμανε ότι τα σχέδια για την κατάληψη άλλων πλανητών δεν θα διευκολύνουν τη διεθνή συνεργασία”, σημειώνει η ρωσική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta.

“Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να υπάρξει οποιαδήποτε διεθνής συμφωνία για την εξόρυξη και τη χρήση των διαστημικών πόρων. Ένα πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η Ουάσιγκτον δεν υπέγραψε τη συμφωνία που διέπει τις δραστηριότητες των κρατών σχετικά με τη Σελήνη και άλλους ουράνιους φορείς που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 5 Δεκεμβρίου 1979, η οποία προβλέπει διεθνή ρύθμιση για τις επιχειρήσεις εξόρυξης πλανητών” αναφέρει η ρωσική εφημερίδα.

Μια πηγή της Roscosmos διευκρίνισε στην εφημερίδα ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν τεχνολογίες προς που να επιτρέπουν στις ΗΠΑ να εξορύσσουν πόρους σε άλλους πλανήτες ή ουράνια σώματα. 

Η Inna Khavanova, καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχολίασε ότι “αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια παραβίασης των αρχών της εξερεύνησης και χρήσης του εξώτερου διαστήματος που κατοχυρώνονται στη Συνθήκη για το Διάστημα του 1967". "Είναι σαφές ότι το εξώτερο διάστημα δεν υπόκειται σε εθνική οικειοποίηση δήλωσε. 

"Το 2015, οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθέτησαν το διάταγμα περί εμπορικού ανταγωνισμού στο διάστημα, το οποίο ενθαρρύνει τις ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες να χρησιμοποιήσουν τους πόρους της Σελήνης και άλλων ουράνιων σωμάτων. Σύμφωνα με το έγγραφο, οποιαδήποτε αμερικανική εταιρεία ασχολείται με την εμπορική εξόρυξη διαστημικών πόρων έχει το δικαίωμα να τις χρησιμοποιεί. 

Η Ρωσία έβαλλε κατά του νόμου στο πλαίσιο της επιτροπής του ΟΗΕ για τις ειρηνικές χρήσεις του εξώτερου διαστήματος, επισημαίνοντας ότι η μονομερής κίνηση της Ουάσινγκτον να δώσει στις αμερικανικές επιχειρήσεις 'το ελεύθερο' στην εξόρυξη του διαστήματος ήταν αμφιλεγόμενη από την άποψη του διεθνούς δικαίου τόνισε η ειδικός.

Πηγή: skai.gr