Θα τρώγατε «τυπωμένη» μπριζόλα από 3D εκτυπωτή;

Η τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα της 3D εκτύπωσης έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια.

Σχεδόν όλα τα βοηθήματα ακοής παράγονται σήμερα χρησιμοποιώντας την τεχνική της 3D.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση, επίσης, περιλαμβάνει τη δημιουργία στρώσεων από πλαστικό, μέταλλο ή ρητίνη και τη συγκόλλησή τους, μέχρι να βγει το τελικό προϊόν.

Όταν η εκτύπωση 3D άρχισε να εμφανίζεται πριν από 20 χρόνια, οι υποστηρικτές της υποσχέθηκαν ότι θα φέρει επανάσταση σε πολλές βιομηχανίες.

Και με πολλούς τρόπους υπήρξε μεγάλη επιτυχία. Το 2018, 1,4 εκατομμύρια τρισδιάστατοι εκτυπωτές πωλήθηκαν σε όλο τον κόσμο και αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε 8 εκατομμύρια το 2027, σύμφωνα με το Grand View Research.

Η τεχνική της τρισδιάστατης εκτύπωσης έχει «φέρει επανάσταση» στον τομέα των οδοντοστοιχιών, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο που χρειάζεται για να γίνουν κορώνες και γέφυρες και γίνονται, μάλιστα, και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Σε μεγαλύτερη κλίμακα, η Boeing χρησιμοποιεί τρισδιάστατα κομμάτια σε διαστημικά, εμπορικά και αμυντικά αεροσκάφη, ενώ η BAE Systems χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την κατασκευή εξαρτημάτων για τον μαχητή Typhoon.

Υπάρχει ακόμη και ένας 3D εκτυπωτής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ανταλλακτικών.

Αλλά πολλές εφαρμογές εξακολουθούν να είναι σε μικρότερη, πειραματική κλίμακα.

Για παράδειγμα, τα τρόφιμα μπορούν να εκτυπωθούν σε 3D. Η Nova Meat που εδρεύει στη Βαρκελώνη παρουσίασε πρόσφατα μια μπριζόλα με βάση φυτικά συστατικά, όπως τα μπιζέλια, το ρύζι, τα φύκια και άλλα.

Η χρήση της εκτύπωσης 3D επιτρέπει την τοποθέτηση των συστατικών έτσι, ώστε να μοιάζουν με τις ενδοκυτταρικές πρωτεΐνες στα μυϊκά κύτταρα.

Μέχρι το επόμενο έτος, λέει, τα εστιατόρια θα μπορούσαν να εκτυπώσουν τις μπριζόλες για τον εαυτό τους.

Ένα από τα πιο συναρπαστικά πεδία για 3D εκτύπωση είναι η ιατρική. 

Οι εκτυπώσεις μπορούν να είναι εύκολα εξατομικευμένες για τον κάθε ασθενή. Νωρίτερα αυτό το έτος, σε μια γάτα στη Ρωσία δόθηκαν τέσσερα 3D εκτυπωμένα πόδια τιτανίου αφού έχασε τα δικά της από κρυοπαγήματα.

Τα φάρμακα, επίσης, μπορούν να εκτυπωθούν σε 3D, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη θεραπεία μικρών παιδιών, που χρειάζονται χαμηλότερες δόσεις φαρμάκων.

Ίσως το πιο εκπληκτικό από όλα, όμως, είναι το έργο που γίνεται για την εκτύπωση τρισδιάστατων ανθρώπινων οργάνων. Οι ερευνητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Rensselaer στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι είχαν αναπτύξει έναν τρόπο για να εκτυπώσουν τρισδιάστατο ζωντανό δέρμα, γεμάτο με αιμοφόρα αγγεία, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μόσχευμα για άτομα με σοβαρά εγκαύματα.

Μερικοί ελπίζουν ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.

«Πιστεύουμε ότι τα τρισδιάστατα τυπογραφεία και τα κτίρια θα αλλάξουν τον τρόπο κατασκευής του κόσμου», λέει ο Κερκ Άντερσεν, επικεφαλής μηχανικός της εταιρείας SQ4D της Νέας Υόρκης.

Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία του έχτισε ένα σπίτι 1.900 τετραγωνικών ποδιών σε μόλις οκτώ ημέρες, χρησιμοποιώντας ένα ρομπότ για να δημιουργήσει τα τοιχώματα στρώμα-στρώμα.
 

Πηγή: BBC