Ρωσία και Κίνα πρόκειται να υπογράψουν σύντομα συμφωνία για τον σεληνιακό σταθμό 

Μια διακυβερνητική συμφωνία Ρωσίας-Κίνας που προβλέπει συνεργασία για την εγκατάσταση σεληνιακού σταθμού είναι έτοιμη, και ενδέχεται να υπογραφεί σύντομα, ανακοίνωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κίνα Αντρέι Ντενίσοφ σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη όπως αναφέρει το TASS. 

«Η συμφωνία είναι πρακτικά έτοιμη και φαίνεται ότι μπορεί να υπογραφεί πολύ σύντομα», τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης. Υποστήριξε ότι όλα τα κράτη είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν στη δημιουργία ενός διεθνούς σεληνιακού σταθμού. 

«Εξ όσων γνωρίζω, συμφωνίες για συγκεκριμένες έρευνες βρίσκονται στη διαδικασία υπογραφής τους σήμερα. Τέτοιες συμφωνίες έχουν υπογραφεί με έντεκα χώρες και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών ερευνητικών οργανισμών», είπε ο πρέσβης. Όπως πρόσθεσε ο Ρώσος απεσταλμένος, «ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο σε αυτόν τον τομέα είναι ήδη διαθέσιμο». 

Ο Ρώσος διπλωμάτης διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα συνεργασίας. 

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι το πρόγραμμα προβλέπει μη επανδρωμένες πτήσεις, μετά τις οποίες θα αρχίσει να εγκαθίσταται ένας σεληνιακός σταθμός περίπου το 2035. 

Στο σύνολό της, η ρωσοκινεζική συνεργασία στο διάστημα αναπτύσσεται «καλά και γόνιμα», τόνισε ο πρέσβης. 

Επί του παρόντος, η Ρωσία και η Κίνα λειτουργούν με βάση το πλαίσιο ενός προγράμματος συνεργασίας στο διάστημα για την περίοδο 2018-2022. Ένα νέο πενταετές πρόγραμμα ετοιμάζεται για να το αντικαταστήσει, διευκρίνισε ο πρέσβης.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr