Μυστηριώδεις «αόρατοι τοίχοι» είναι πιθανό να υπάρχουν στο διάστημα, σύμφωνα με αστρονόμους

Στην απόδειξη των όσων προτείνει η έρευνα των αστρονόμων του Πανεπιστημίου του Νότινγκχαμ θα παίξει σημαντικό ρόλο το τηλεσκόπιο James Webb της NASA.

Ίσως να υπάρχουν αόρατα μυστηριώδη τοιχώματα στο διάστημα σύμφωνα με μια νέα ανακάλυψη των αστρονόμων του Πανεπιστημίου του Νότινγκχαμ. Σύμφωνα με το BGR, οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι στο διάστημα λειτουργεί  μια «πέμπτη δύναμη», η οποία είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία αυτών των «αόρατων τοίχων» και πως διαμεσολαβεί ένα υποθετικό σωματίδιο που ονομάζεται "symmetron".

Βέβαια αυτοί οι τοίχοι δεν είναι σαν τους τοίχους ενός δωματίου, όπως μπορεί να έχετε φανταστεί και περισσότερο μοιάζουν με εμπόδια. Χάρη σε αυτά θα μπορούσαμε να δώσουμε εξήγηση, σε ένα -μέχρι πρότινος- ανεξήγητο κομμάτι του διαστήματος, το οποία έχει αφήσει αναπάντητα ερωτήματα στους αστρονόμους εδώ και χρόνια.

Γνωρίζουμε, χάρη στην τωρινή τεχνολογία, πως το μοντέλο ψυχρής σκοτεινής ύλης Λάμδα (ΛCDM) είναι το τρέχον τυπικό μοντέλο με το οποίο εξηγούμε την κοσμολογία, ωστόσο έχει υπάρξει μια περίπλοκη πρόκληση στο συγκεκριμένο μοντέλο, το οποίο δεν βγάζει σαφές συμπέρασμα.

Το μοντέλο ΛCDM υποστηρίζει ότι οι μικροί γαλαξίες κατανέμονται σε ακατάστατες τροχιές γύρω από άλλους μεγαλύτερους. Ωστόσο, οι περισσότεροι μικροί γαλαξίες που περιστρέφονται γύρω από μεγαλύτερους, είναι κατανεμημένοι σε λεπτά, flat επίπεδα, τα οποία μοιάζουν με τους δακτύλιους του Κρόνου. Σαν κάποιος να τακτοποιεί τον έναν δίπλα στον άλλον τους γαλαξίες με αόρατα τείχη. Αυτοί οι «δορυφόροι», όπως τους αποκαλούν συχνά οι αστρονόμοι, μπορεί να βρεθούν σε συγχρονισμένες τροχιές σε όλο τον δικό μας γαλαξία, ενώ τα έχουν παρατηρήσει και σε γειτονικούς γαλαξίες. Με τα χρόνια, οι επιστήμονες έχουν προτείνει πολλές πιθανές εξηγήσεις για την επίλυση του «προβλήματος του δορυφορικού δίσκου».

Οι ερευνητές οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι ίσως προέρχεται από τη «νέα φυσική», που δεν εξαλείφει εντελώς τη σκοτεινή ύλη. Άλλωστε, η σκοτεινή ύλη αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της μάζας στο σύμπαν και είναι μέσα στα μεγαλύτερα ανεξήγητα μυστήρια του σύμπαντος.

Υπενθυμίζεται ότι τα υποθετικά αυτά σωματίδια που λέγονται «συμμετρόνια» (symmetrons) θα μπορούσαν να ευθύνονται για τη δημιουργία αόρατων τοιχών, οι οποίοι είναι ικανοί να διατηρούν τους γαλαξίες στις εκλεπτυσμένες τροχιές τους, αντί να κινούνται ακατάστατα -όπως προτείνει το μοντέλο LCDM.

Όλη η έρευνα αποτελεί απλώς μια ιδέα που βασίζεται μεν σε κάποια στοιχεία, ωστόσο για να αποδειχτεί ότι πράγματι υπάρχουν αόρατοι τοίχοι στο διάστημα, θα πρέπει να αποδειχτεί ότι υπάρχουν και τα συμμετρόνια. Σε αυτό το κομμάτι μελλοντικά θα παίξει ρόλο το τηλεσκόπιο James Webb.