Ένα παράξενο αντικείμενο εντόπισε στον Άρη το Perseverance - Δείτε φωτο

Ο ενθουσιασμός των ερευνητών σύντομα μετατράπηκε σε απογοήτευση και προβληματισμό.

Το Perseverance σαρώνει την επιφάνεια του πλανήτη Άρη διαθέτοντας μία ολόκληρη επιστημονική πλατφόρμα αναλύσεων. Οι ερευνητές σίγουρα ενθουσιάστηκαν όταν είδαν στις κάμερες του rover ένα αντικείμενο που δεν είχαν δει ξανά στον Κόκκινο Πλανήτη. Ένα μπερδεμένο κουβάρι ινών.

Ο ενθουσιασμός τους γρήγορα αντικαταστάθηκε με απογοήτευση, αφού κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για απομεινάρια του αλεξίπτωτου του lander που έφερε το rover στην επιφάνεια, τα οποία είχαν παρασυρθεί από τον άνεμο και βρέθηκαν στο διάβα του Perseverance.

Λίγες μέρες αργότερα, το κομμάτι αυτό εξαφανίστηκε από το πεδίο της κάμερας, αφού οι άνεμοι πρέπει να το ανάγκασαν να συνεχίσει το ταξίδι του. Το περιστατικό όμως εγείρει ερωτήματα για τις αποστολές σε άλλα πλανητικά σώματα, αφού αυτό δεν είναι το μόνο περιστατικό ρύπανσης. Το Perseverance έχει ρυπάνει το περιβάλλον του Άρη με το αλεξίπτωτό του και με κομμάτια της προστατευτικής ασπίδας του lander.

Τι θα γίνει όμως αν συνεχιστεί η ίδια τακτική; Ναι, από τη μία μιλάμε για μια αμελητέα ποσότητα στην επιφάνεια ενός ολόκληρου πλανήτη. Πολλοί επιστήμονες όμως ανησυχούν πως άθελά μας θα μεταφέρουμε κάτι εκτός Γης, το οποίο θα μολύνει το παρθένο τοπίο και μπορεί να καταλήξουμε σε λάθος συμπεράσματα ή ακόμα χειρότερα να μολύνουμε κάποια μορφή ζωής.

Οι μηχανικοί της NASA εμφανίζονται καθησυχαστικοί καθώς θεωρούν πως σε μερικές εκατοντάδες χρόνια θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ζουν στην επιφάνεια του Άρη και θα συλλέξουν όλα αυτά τα κομμάτια για να τα εκθέσουν σε μουσεία, ως τα πρώτα χρόνια εξερεύνησης του Κόκκινου πλανήτη.

Πηγή: Unboxholics