Πέντε τεχνικές που είδαμε στο TikTok και μπορούν να βοηθήσουν με το άγχος και τις κρίσεις πανικού

Εδώ και περίπου ένα χρόνο, ο αριθμός των ψυχολόγων και ψυχοθεραπευτών που ασχολούνται με το TikTok έχει πολλαπλασιαστεί. Αυτό προφανώς δε συμβαίνει επειδή οι επιστήμονες αυτοί φιλοδοξούν να δώσουν λύση στα προβλήματα του κόσμου μέσα από βίντεο του μισού λεπτού. Πολύ περισσότερο, θέλουν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σχετικά με την ψυχική υγεία. Μέσα από τη συχνή παρουσία τους στο TikTok και τις μικρές συμβουλές και tips που δίνουν, ευελπιστούν να δώσουν το έναυσμα σε περισσότερους ανθρώπους ώστε να αντιληφθούν και να φροντίσουν την ψυχική υγεία τους.

Πολλοί ψυχοθεραπευτές μάλιστα φροντίζουν ανά καιρούς να μοιράζονται μικρές συμβουλές που ίσως βοηθήσουν κάποιους εν μέσω μίας κρίσης πανικού ή σε περιόδους με αυξημένο στρες.

Παρατήρησε ένα ποτήρι με ανθρακούχο αναψυκτικό

Όλα έχουν να κάνουν με το να αποσπάσεις την προσοχή σου από αυτό που σου προκαλεί υπερβολικό άγχος τη συγκεκριμένη στιγμή. Γι'αυτό, μπορείς να δοκιμάσεις να βάλεις σε ένα ποτήρι ένα ανθρακούχο αναψυκτικό. Κάτσε και παρατήρησε τις φούσκες, τον ήχο και ό,τι γίνεται μέσα στο ποτήρι για λίγα λεπτά. Αυτό ενεργοποιεί όλες σου τις αισθήσεις και παίρνει την προσοχή σου μακριά από ό,τι σε καταβάλλει.

@micheline.maalouf

Count the number of times I say bubbles for an extra grounding tool #tiktokpartner #groundingtechique #learnontiktok

♬ SUNNY DAY - Matteo Rossanese

Δοκίμασε να πιέσεις συγκεκριμένα σημεία του σώματος σου

Εδώ θα δοκιμάσεις μία διαφορετική τεχνική. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πιέσεις ελαφρά με τα δάχτυλά σου διάφορα σημεία στο κεφάλι και το σώμα σου. Κάνοντας το αυτό επανειλημμένα για μερικά λεπτά μπορείς να απελευθερώσεις όλη την αρνητική ενέργεια και σκέψεις που βρίσκονται εγκλωβισμένα μέσα σου.

@kreftscouch

Are you familiar w EFT or do you want to know more about it? #eft #efttapping #anxiety #grounding #mentalhealth

♬ Pieces (Solo Piano Version) - Danilo Stankovic

Προσπάθησε να συμπληρώσεις τις παρακάτω προτάσεις

Αν διανύεις μία περίοδο αυξημένου άγχους, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το βράδυ θα δυσκολεύεσαι και να κοιμηθείς. Η Nisha Mody έχει να προτείνει κάτι για να βοηθήσει. Κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς δοκίμασε να συμπληρώσεις τις παρακάτω προτάσεις σε ένα χαρτί:

  • Κάτι που δοκίμασα:
  • Κάτι που άκουσα:
  • Κάτι που είδα:
  • Κάτι που γεύτηκα:
  • Κάτι που άγγιξα:

Δοκίμασε το "κόλπο" με το χρώμα

Θυμάσαι πως σε μικρότερη ηλικία όταν γκρίνιαζες στο αυτοκίνητο για το "πότε φτάνουμε;" σε έβαζαν να μετράς τα κόκκινα αυτοκίνητα για να περάσει η ώρα; Αυτό πολύ απλά αποσκοπούσε στο να τραβήξουν την προσοχή σου από τη διάρκεια της διαδρομής σε κάτι άλλο. Αυτό μπορείς να δοκιμάσεις και τώρα αν νιώθεις ότι βρίσκεσαι πολύ σε κοντά σε μία κρίση πανικού. Διάλεξε ένα χρώμα και ψάξε να το βρεις σε όλα τα αντικείμενα γύρω σου.

Δοκίμασε την "αγκαλιά - πεταλούδα"

Από το όνομα κιόλας καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για κάτι που θα σε ηρεμήσει. Αυτή την τεχνική σου την προτείνει η πιο διάσημη νοσοκόμα του TikTok, οπότε δώσε βάση.

@officialtiktoknurse

I’ve needed this lately. Since my grandpa passed. Hope it helps🦋 #tiktoknurse #schoolnurse #anxiety #butterflyhug #groundingtechique #mentalhealth

♬ Send Me on My Way - Guy Meets Girl

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να πάρεις μερικές βαθιές ανάσες και να καθησυχάσεις τον εαυτό σου.

Διαβάστε ακόμα:

Μετακόμιση και διαζύγιο: Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία των παιδιών;

Οι φετινές οσκαρικές υποψηφιότητες και τα βιβλία που τις ενέπνευσαν

Πηγή: Savoirville