Κλείσιμο

NASA: Έτσι φαίνεται η συγχώνευση γαλαξιών: Δείτε εικόνα από το τηλεσκόπιο Hubble

Ο Arp-Madore 417-391, βρίσκεται περίπου 670 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Ηριδανού στο νότιο ουράνιο ημισφαίριο

Οι δυνάμεις του Σύμπαντος είναι ασύλληπτες, με τον άνθρωπο να φαντάζει τόσο μικρός και αδύναμος. Η σύγχρονη τεχνολογία, ωστόσο, μας επιτρέπει να θαυμάζουμε τα μεγαλειώδη γεγονότα, ακόμα και συγχωνεύσεις ολόκληρων γαλαξιών.

Η συγχώνευση γαλαξιών Arp-Madore 417-391 δεν είναι δυνατόν να μην αποσπάσει την προσοχή, ειδικότερα όπως φαίνεται στην εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA/ESA. 

Στην περιοχή του Σύμπαντος που έστρεψε την προσοχή του το Hubble, συμβαίνουν γεγονότα που δεν είναι μετρήσιμα σε μέγεθος. Είναι μία περιοχή στην οποία συγκρούονται γαλαξίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Γαλαξίες

Ο Arp-Madore 417-391, ο οποίος βρίσκεται περίπου 670 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Ηριδανού στο νότιο ουράνιο ημισφαίριο, είναι μια τέτοια γαλαξιακή σύγκρουση. Οι δύο γαλαξίες παραμορφώθηκαν από τη βαρύτητα και συστράφηκαν σε έναν κολοσσιαίο δακτύλιο, αφήνοντας τους πυρήνες τους φωλιασμένους ο ένας δίπλα στον άλλο.

Το Hubble χρησιμοποίησε την Advanced Camera for Surveys (ACS) για να απαθανατίσει αυτή τη σκηνή. Αυτή η εικόνα προέρχεται από μια επιλογή παρατηρήσεων του Hubble που έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν μια λίστα με ενδιαφέροντες στόχους για επακόλουθες παρατηρήσεις με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA/ESA/CSA, καθώς και με άλλα επίγεια τηλεσκόπια.
 

Πηγή: skai.gr