NASA: Άστρo... «τρώει» τους πλανήτες του - Δείτε το βίντεο

Στο σύστημα αυτό υπήρχε ένα άστρο παρόμοιο με τον Ήλιο, γύρω από το οποίο σχηματίστηκαν πλανήτες. Η διαστολή του άστρου κατέστρεψε ένα μέρος του συστήματος που είχε σχηματιστεί γύρω του

Ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες αποκαλούν... «κοσμικό κανιβαλισμό» εντοπίστηκε από διάφορα παρατηρητήρια, με πιο σημαντικό αυτό του διαστημικού τηλεσκόπιου Hubble. Ερευνητικές ομάδες από διάφορα πανεπιστήμια μελέτησαν τα δεδομένα από το σύστημα G238-44, που βρίσκεται σε απόσταση 86 ετών φωτός από τη Γη.

Στο σύστημα αυτό υπήρχε ένα άστρο παρόμοιο με τον Ήλιο, γύρω από το οποίο σχηματίστηκαν πλανήτες. Όπως αναμένεται να συμβεί και με τον Ήλιο, σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια έτη, το άστρο κάποια στιγμή κατανάλωσε τα «καύσιμα» του και εισήλθε στη διαδικασία του θανάτου του, μετατρεπόμενο αρχικά σε ερυθρό γίγαντα. Η διαστολή του άστρου κατέστρεψε ένα μέρος του συστήματος που είχε σχηματιστεί γύρω του και η μετατροπή του σταδιακά σε λευκό νάνο (σε αστρικό πτώμα) οδήγησε τους πλανήτες που βρίσκονταν πιο μακριά και είχαν επιβιώσει να πλησιάσουν το άστρο.

Παρά το γεγονός ότι το άστρο θεωρείται από τους επιστήμονες «νεκρό» εξακολουθεί να διαθέτει βαρυτικό πεδίο, ικανό να αλληλεπιδρά με τα κοντινά του αντικείμενα. Αυτή η αλληλεπίδραση έχει ως αποτέλεσμα οι πλανήτες να αποσυντίθενται και τα υλικά τους να απορροφούνται από τον λευκό νάνο.

Όπως είναι ευνόητο η μελέτη του G238-44 είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για αυτού του είδους τα συστήματα και φυσικά για το μέλλον του ηλιακού μας συστήματος.

Για πάνω από δύο χρόνια, η ερευνητική ομάδα του UCLA, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και ενός Πανεπιστημίου στη Γερμανία, εργάστηκαν για να διαλευκάνουν αυτό το μυστήριο, αναλύοντας τα στοιχεία που ανιχνεύθηκαν στο άστρο του λευκού νάνου που καταγράφεται ως G238-44. 

Πηγή: skai.gr