Μικροτσίπς: Προς ναυάγιο ο «γάμος» των 40 δισ. δολαρίων

Προς οριστικό ναυάγιο οδηγείται το mega deal στον κλάδο των μικροτσίπς, καθώς η αμερικανική Nvidia έχει αρχίσει τις προετοιμασίες αποχώρησης από τη διαδικασία εξαγοράς της Arm από την ιαπωνική SoftBank Group. 

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις σταθερές και μόνιμες ενστάσεις των εποπτικών αρχών, οι οποίες επισημαίνουν τον κίνδυνο καταστρατήγησης του ανταγωνισμού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, η διοίκηση της Nvidia θεωρεί βέβαιο ότι δεν πρόκειται να αποσπάσει το πολυπόθητο «ναι» των αρμόδιων αρχών. 

Από την πλευρά της, η SoftBank, ως εναλλακτική λύση, φέρεται ήδη να εξετάζει την εισαγωγή της Arm στο χρηματιστήριο, μέσω του οποίου φιλοδοξεί να διαθέσει ένα μεγάλο μέρος των μετοχών. 

Το deal Arm – Nvidia, το οποίο θα ήταν το μεγαλύτερο στον κλάδο των ημιαγωγών, είχε πρωτο-ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020. 

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, η Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ υπέβαλε μήνυση, αξιώνοντας την ακύρωση της συναλλαγής, με το επιχείρημα ότι η Nvidia θα καθίστατο υπερβολικά μεγάλη, χειραγωγώντας τις τιμές της αγοράς.

Εναντίον της συμφωνίας ήταν και η Κίνα, οι οποίες ήταν έτοιμες να μπλοκάρουν την ολοκλήρωσή της, ακόμη και στο ενδεχόμενο μίας πιθανής αμερικανικής έγκρισης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Nvidia είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής μικροτσίπς παγκοσμίως, έχοντας περιουσιακά στοιχεία 582 δισ. δολαρίων. 

Oι παραπάνω εξελίξεις επέρχονται σε μια κρίσιμη περιόδο για τον κλάδο, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στις παραδόσεις, με αποτέλεσμα πολλές βιομηχανίες – πελάτες να καθυστερούν τη διαδικασία της παραγωγής αυτοκινήτων, κινητών τηλεφώνων και μιας σειράς άλλων τεχνολογικών προϊόντων.

Όλες οι ειδήσεις.

Πηγή: Money Review