Η IBM αποκάλυψε τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή στον κόσμο για την έρευνα στον τομέα της υγείας

Ο λόγος για τον IBM Quantum System One, ο οποίος σχεδιάστηκε για να επεξεργάζεται μεγάλες ποσότητες δεδομένων με υψηλές ταχύτητες και λειτουργεί πλέον στην πανεπιστημιούπολη της κλινικής στο Οχάιο

Τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή στον κόσμο που προορίζεται αποκλειστικά για την έρευνα στον τομέα της υγείας παρουσίασαν προ ημερών ο αμερικανικός κολοσσός των επεξεργαστών και των servers IBM και η Cleveland Clinic

Ο λόγος για τον IBM Quantum System One, ο οποίος σχεδιάστηκε για να επεξεργάζεται μεγάλες ποσότητες δεδομένων με υψηλές ταχύτητες και λειτουργεί πλέον στην πανεπιστημιούπολη της κλινικής στο Οχάιο. 

Η εγκατάσταση του υπολογιστή αποτελεί μέρος μιας δεκαετούς συνεργασίας μεταξύ της IBM και της κλινικής και φέρει την ονομασία Discovery Accelerator (Επιταχυντής Ανακαλύψεων).


«Πρόκειται για ένα κομβικής σημασίας ορόσημο στην καινοτόμο συνεργασία μας με την IBM, καθώς διερευνούμε νέους τρόπους για να εφαρμόσουμε τη ισχύ των κβαντικών υπολογιστών στην υγειονομική περίθαλψη» επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της κλινικής, γιατρός Τομ Μιχάλιεβιτς.

Ο κβαντικός υπολογιστής είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία που χρησιμοποιεί κβαντικά φαινόμενα για να λύσει πολύπλοκα προβλήματα που οι συμβατικής τεχνολογίας  υπολογιστές δεν μπορούν να χειριστούν. Ο υπολογιστής της κλινικής έχει ύψος 1,5 μέτρου. Θα χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της ανάπτυξης της ιατρικής, τον εντοπισμό θεραπειών για πολύπλοκες ασθένειες, την εύρεση νέων μορίων για τη δημιουργία αποτελεσματικών φαρμάκων, την αλληλουχία γονιδίων για την έρευνα για τον καρκίνο και ακόμη και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας. 

«Αυτή η τεχνολογία υπόσχεται μεγάλη εξέλιξη στην υγειονομική περίθαλψη και επιτάχυνση της προόδου προς νέες φροντίδες, θεραπείες και λύσεις για τους ασθενείς. Η κβαντική και άλλες προηγμένες τεχνολογίες υπολογιστών θα βοηθήσουν τους ερευνητές να αντιμετωπίσουν ιστορικά δισεπίλυτα επιστημονικά προβλήματα, και ενδεχομένως να βρουν νέες θεραπείες για ασθενείς με ασθένειες όπως ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ. και ο διαβήτης», είπε ο Μιχάλιεβιτς.

Στόχος του Discovery Accelerator είναι να επιταχύνει την έρευνα στον τομέα της υγείας και των βιοεπιστημών διεθνώς. Αυτή η συνεργασία, η οποία ανακοινώθηκε το 2021, στοχεύει στην προώθηση της βιοϊατρικής έρευνας συνδυάζοντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, του υβριδικού υπολογιστικού νέφους (cloud) και της κβαντικής πληροφορικής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κλινικής, οι άλλες πρωτοβουλίες αυτής της συνεργασίας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός μοντέλου πρόβλεψης για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο μετά από μη καρδιοχειρουργική επέμβαση, τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την αλληλουχία του γονιδιώματος και την έρευνα σε μεγάλες βάσεις δεδομένων με στόχο να βοηθηθούν ασθενείς με νόσους όπως η Αλτσχάιμερ.

IBM