Φιλοδοξίες Μόσχας: Θα κατασκευάσουμε νέο διαστημικό σταθμό

Διαστημικές φιλοδοξίες τρέφει η Μόσχα. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η Ρωσία σκοπεύει να κατασκευάσει έναν νέο διαστημικό σταθμό επειδή ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS), που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, έχει το πολύ μια ακόμη δεκαετία ζωής.

"Δεν είναι ακόμη σαφές εάν (ο νέος σταθμός) θα είναι διεθνής ή εθνικός", δήλωσε ο επικεφαλής της Roscosmos Ντμίτρι Ρογκοζίν σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) θα λειτουργεί για άλλα επτά έως 10 χρόνια, δήλωσε ο Ρογκοζίν.

Ο ISS, που διαθέτει τμήματα που κατασκευάστηκαν από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιείται συνεχώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Το ερευνητικό εργαστήριο μικροβαρύτητας και βιολογίας σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας αποτελεί καρπό συνεργασίας κυρίως Αμερικανικών και Ρωσικών αστροναυτών που ήταν επιφορτισμένοι με τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας που θα ήταν αδύνατη στην επιφάνεια της Γης. Είναι μια μοναδική πηγή συνεργασίας μεταξύ αυτών των δύο αντίπαλων δυνάμεων.

Ο Ρογκόζιν δεν παρείχε χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του νέου διαστημικού σταθμού της Ρωσίας. Είπε ότι το αν θα φιλοξενήσει διεθνή πληρώματα θα αποφασιστεί στο εγγύς μέλλον.

"Οι τεχνικές προετοιμασίες  σχεδιάζεται να ξεκινήσουν τώρα", δήλωσε ο επικεφαλής της Roscosmos.

Πηγή: skai.gr