Κλείσιμο

Cyberstalking: Άλλο ένα παρελκόμενο της πανδημίας που θα έπρεπε να μας ανησυχεί ιδιαίτερα

Μπορεί τον τελευταίο χρόνο να μην μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε έξω όπως και όσο θα θέλαμε, αυτό δε σημαίνει όμως πως και κάποιες εγκληματικές συμπεριφορές μειώθηκαν ή εξαφανίστηκαν. Μία γρήγορη ματιά στα δεδομένα μας δίνει να καταλάβουμε ότι πως η ενδοοικογενειακή βία και η βία κατά των γυναικών συγκεκριμένα αυξήθηκε κατά πολύ τους τελευταίους μήνες. Την ίδια "ανάπτυξη" γνώρισε και μία νέα μορφή κακοποίησης και παρενόχλησης, που ακούει στο όνομα cyberstalking.

Εκεί που όλοι νομίζαμε ότι έχουμε γλυτώσει από τους stalkers, το cyberstalking μάς απέδειξε το αντίθετο
To cyberstalking απέκτησε πολλές διαφορετικές μορφές τον τελευταίο χρόνο. Από τη μία βρίσκονται όλα τα social media που καθιστούν την online παρενόχληση ιδιαίτερα εφικτή. Από την άλλη, φαίνεται πως βρέθηκαν και άλλοι, πιο ακραίοι τρόποι παρενόχλησης, όπως οι συσκευές παρακολούθησης, οι εφαρμογές και ειδικά διαμορφωμένα κουδούνια για πόρτες. Όλα αυτά ξεκίνησαν έναν άνισο πόλεμο κυρίως εναντίον των γυναικών που πρέπει να τα αντιμετωπίζουν αυτά καθημερινά - αλλά και να τα προλαμβάνουν.

Οι stalkers προσαρμόστηκαν πολύ εύκολα στη νέα πραγματικότητα. Ακριβώς επειδή τα θύματα τους φαίνεται να είχαν συγκεκριμένο πρόγραμμα μέσα στο lockdown, ήξεραν τι πρέπει να κάνουν. Αν μία γυναίκα έβγαινε από το σπίτι της μόνο για άθληση ή για σούπερ μάρκετ, ήταν σαφώς πιο εύκολο να την ακολουθήσει κανείς παρά την θέληση της. Ακόμη και οι μάσκες αποτέλεσαν το τέλειο εργαλείο για την κάλυψη τους. Σε πιθανές κατηγορίες, τα πρόσωπα τους δεν είναι ευδιάκριτα από καμία κάμερα κλειστού κυκλώματος.

Οι αρχές φαίνεται πως σε αρκετές περιπτώσεις δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την ύπαρξη αυτής της απειλής
Όλο και περισσότερες γυναίκες στράφηκαν τόσο στην αστυνομία όσο και στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος τον τελευταίο χρόνο. Φαίνεται όμως πως οι αρχές δεν αναγνωρίζουν αμέσως και ξεκάθαρα την ύπαρξη αυτής της απειλής. Και το κυριότερο είναι ότι σπάνια μπορούν να την αντιμετωπίσουν, δεδομένων των συνθηκών.

Πρόσφατα η κυκλοφορία μίας νέας μικροσυσκευής από την Apple προκάλεσε τις αντιδράσεις πολλών ανθρώπων. Πρόκειται για τα AirTags, μία σύγχρονη συσκευή εντοπισμού, που ενώ φαίνεται να λύνει πολλά προβλήματα, δημιουργεί ακόμη περισσότερα. Μία τέτοια συσκευή θα κάνει το stalking πολύ πιο εύκολο και πολλές γυναίκες έχουν ήδη εναντιωθεί στην κυκλοφορία του. Ένα τόσο μικρό εργαλείο που μπορεί να "πέσει τυχαία" σε οποιαδήποτε τσάντα ή αυτοκίνητο και να ελέγχεται από τον οποιοδήποτε, δεν μπορεί να είναι ασφαλές.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς το άγχος και το στρες επηρεάζουν το τριχωτό της κεφαλής σου

Σουφλέ ζυμαρικών με κολοκύθι και σπανάκι

Πηγή: savoirville.gr