Ανακαλύφθηκε μικρό μαμούθ

¨Ενα μικρής ηλικίας μαμούθ ανακαλύφθηκε στο μόνιμα παγωμένο έδαφος της βορειοδυτικής Σιβηρίας, και ίσως είναι το καλύτερα διατηρημένο δείγμα.

Το παγωμένο σώμα θα σταλεί στην ιαπωνία για λεπτομερή μελέτη.

Το ηλικίας έξη μηνών θηλυκό μαμούθ ανακαλύφθηκε στην χερσόνησο Γιαμάλ της Ρωσίας, και θεωρείται ότι πέθανε πριν από 10000 χρόνια. Η προβοσκίδα και τα μάτια του ζώου είναι ανέπαφα, ενώ υπάρχει ακόμη τρίχωμα στο σώμα του.

Τα μαμούθ είναι εξαφανισμένο μέλος της οικογένειας των ελεφάντων. Τα ενήλικα ζώα είχαν μακρείς, κυρτούς χαυλιόδοντες και πυκνό τρίχωμα.

Το ύψους 1,3 μ και βάρους 50 κιλών εύρημα από τη Σιβηρία χρονολογείται στο τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων, όταν τα μεγαλόσωμα ζώα άρχισαν να εξαφανίζονται από τον πλανήτη. Ανακαλύφθηκε από έναν βοσκό ταράνδων πέρυσι το Μάιο. Ο Γιούρι Κχούντι έπεσε πάνω του κοντά στον ποταμό Γιουριμπέι, στην αυτόνομη περιοχή Γιαμάλ - Νένετς της Ρωσίας.

Την περασμένη εβδομάδα, μια διεθνής αντιπροσωπεία ειδικών συγκεντρώθηκε στην πόλη Σαλεχάρντ, κοντά στον τόπο της ανακάλυψης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια προκαταρκτική εξέταση του ζώου.

\"Το μαμούθ είναι σε πολύ καλή κατάσταση, με εξαίρεση το ότι έχει αποκοπεί η ουρά του\", δήλωσε ο Αλεξέι Τιχόνοφ, υποδιευθυντής του Ζωολογικού Ινστιτούτου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, και μέλος της αντιπροσωπείας.

\"Με βάση την κατάσταση στην οποία έχει διατηρηθεί, πρόκειται για την πιο πολύτιμη ανακάλυψη του κόσμου\", προσέθεσε.

Ο Λάρι \'Έιτζενμπροντ, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου του Χοτ Σπρινγκς, στη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ, δήλωσε σχετικά: \"Η ανακάλυχη νεαρού μαμούθ σε οποιαδήποτε κατάσταση είναι εξαιρετικά σπάνια\". Ο Δρ Έιτζενμπροντ προσέθεσε ότι γνωρίζει μόνο άλλες τρεις τέτοιες περιπτώσεις.

Μερικοί επιστήμονες ελπίζουν ότι το καλοδιατηρημένο σπέρμα ή άλλα κύτταρα που περιέχουν ενεργό DNA θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αναστηθεί το μαμούθ.

Παρά τις εγγενείς δυσκολίες, ο Δρ Έιτζενμπροντ παραμένει αισιόδοξος αναφορικά με τις δυνατότητες κλωνοποίησης.

\"Όταν βρήκαμε το γνωστό ως μαμούθ του Τζάρκοβ - στο Ταϊμίρ της Σιβηρίας, το 1997 - οι γενετιστές μου είπαν: \"αν μας φέρεις κι άλλο DNA, θα έχουμε ένα μωρό μαμούθ σε 22 μήνες\", δήλωσε στο BBC.

\"\"Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ίσως είναι απλά θέμα χρόνου μέχρι η Σιβηρία να \"δώσει\" το κατάλληλο δείγμα για κάτι τέτοιο.

Η επαναφορά των μαμούθ στη ζωή ίσως να μπορεί να γίνει με την έγχυση σπέρματος σε ωάριο συγγενούς είδους, όπως είναι ο Ασιατικός ελέφαντας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα υβρίδιο.

Εναλλακτικά, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να επιχειρήσουν την κλωνοποίηση μαμούθ αναμειγνύοντας τον πυρήνα κυττάρου ενός μαμούθ με κύτταρο ωαρίου ελέφαντα, που δεν θα περιέχει το DNA του.

Ο Δρ Έιτζενμπροντ ενημέρωσε επίσης ότι τα πολύτιμα για την επιστήμη μαμούθ της Σιβηρίας χάνονται επειδή ανθεί το εμπόριο χαυλιοδόντων, δέρματος, τριχώματος και άλλων τμημάτων του σώματός τους, παρ\' όλο που πρόκειται για κατεψυγμένα δείγματα.

Το Γιακούτσκ στο ανατολικό άκρο της Ρωσίας είναι πραγματικό κέντρο τέτοιου είδους εμπορίου. Οι ντόπιοι σαρώνουν το μόνιμα παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας ώστε να βρουν υπολείμματα για να τα πουλήσουν, και, σύμφωνα με τον Δρα Έιτζεμπροντ, περισσότερα μαμούθ καταλήγουν στα χέρια εμπόρων από ό,τι στα χέρια των επιστημόνων.

\"Αυτά τα κομμάτια προορίζονται κυρίως για συλλέκτες, και συνήθως η απόκτησή τους γίνεται παράνομα\", εξήγησε. \"Αρχικά, υπήρχε ζήτηση μόνο για τους χαυλιόδοντες, τώρα θέλουν τα πάντα. Στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς δείγμα τριχώματος μαμούθ να πωλείται έναντι 50 δολλαρίων. Το πράγμα έχει τέτοια έκταση που δεν την φαντάζεται κανείς\". Ο Δρ Έιτζενμπροντ προσέθεσε: \"Η Ρωσία λέει ότι τα υπολείμματα των μαμούθ είναι περιουσία του ρωσικού κράτους, αλλά κανείς δεν δίνει σημασία\".

Τα μαμούθ εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Πλειόκαινη Περίοδο, πριν από 4,8 εκατομμύρια χρόνια. Δεν έχει διευκρινιστεί τι προκάλεσε την εξαφάνισή τους στο τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων. Θα μπορούσαν να ευθύνονται οι κλιματικές αλλαγές, το κυνήγι από τους ανθρώπους, ή συνδυασμός και των δύο παραγόντων.

Μια μεγάλη ομάδα μαμούθ ζούσε απομονωμένη στο απομακρυσμένο Νησί Ράνγκελ της Ρωσίας μέχρι πριν από περίπου 5000 χρόνια.
Πηγή: Πηγή: BBC, (Επιμέλεια Μιχάλης Δελέγκος)