Αγελάδες παράγουν γάλα light

Ειδικοί εταιρίας βιοτεχνολογίας στη Νέα Ζηλανδία ανακάλυψαν ότι ορισμένες αγελάδες φέρουν γονίδιο χάρη στο οποίο μπορούν να παράγουν αποβουτυρωμένο γάλα.

Σύμφωνα με το περιοδικό Chemistry & Industry, το εύρημα αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί για την εκτροφή γαλακτοπαραγωγών ζώων τα οποία θα μπορούν να παράγουν γάλα με χαμηλά λιπαρά.

Αγελάδα η οποία έφερε το γονίδιο του "αποβουτυρωμένου γάλακτος" εντοπίσθηκε για πρώτη φορά το 2001. Έκτοτε η επιστημονική ομάδα που πραγματοποίησε την ανακάλυψη έχει επιτύχει την εκτροφή μοσχαριών τα οποία μπορούν να παράγουν γάλα χαμηλό σε λιπαρά.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το γεγονός αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία γαλακτοκομικών.

Η πρώτη αγελάδα που εντοπίσθηκε με το εν λόγω γονίδιο, η Μαρτζ, παράγει γάλα φτωχό σε κορεσμένα λιπαρά, αλλά πλουσιότερο σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά.

Προς το παρόν το αποβουτυρωμένο γάλα παράγεται αφαιρώντας από το πλήρες γάλα μεγάλο μέρος της κρέμας του.

Είναι γνωστό ότι μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πάντως η γαλακτοβιομηχανία τονίζει ότι η κατανάλωση πλήρους γάλακτος στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου δεν βλάπτει την υγεία.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες εκφράζουν τις ανησυχίες τους, υποστηρίζοντας ότι η συνεχής ζήτηση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά μπορεί να οδηγήσει στην αχρήστευση του λίπους το οποίο αφαιρείται από το γάλα.

"Μια εταιρία γαλακτοκομικών προϊόντων η οποία ενδιαφέρεται μόνο για αποβουτυρωμένο γάλα μπορεί να θέλει να το παίρνει απευθείας από τις αγελάδες, χωρίς να καταφεύγει στη διαδικασία αφαίρεσης της κρέμας γάλακτος, την οποία θα πωλούσε ξεχωριστά. Από την άλλη πλευρά, πολλές εταιρίες επιδιώκουν την αφαίρεση της κρέμας γάλακτος, προκειμένου να τη χρησιμοποιούν σε άλλα προϊόντα", δήλωσε στο ΒΒC ο Εντ Κομορόβσκι, τεχνικός διευθυντής της βρετανικής ένωσης γαλακτοκομικών εταιριών (Dairy UK).

Ο ίδιος επισήμανε ότι εάν στο μέλλον το πλήρες γάλα περιέχει ακόρεστα λιπαρά, τότε μπορεί οι καταναλωτές να στραφούν και πάλι προς αυτό το είδος.
Πηγή: Πηγή: BBC