Λογοκρισία εξτρεμιστικού περιεχομένου στο ίντερνετ θα εφαρμόσει η Αυστραλία

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας σκοπεύει να αποκλείει στο εξής την πρόσβαση σε εξτρεμιστικό, «βίαιο» και «τρομοκρατικό» περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, τόνισε χθες Κυριακή ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον, αναφερόμενος στις πολυαίμακτες επιθέσεις που διαπράχθηκαν σε δύο τεμένη της Νέας Ζηλανδίας τον Μάρτιο και αναμεταδόθηκαν απευθείας από τον δράστη τους μέσω Facebook.

Ο Μόρισον εκφράστηκε σε δελτίο Τύπου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ενώ συμμετέχει στη σύνοδο της G7 στο Μπιαρίτς, στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Ο Aυστραλός συντηρητικός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για μέτρο απαραίτητο για να εμποδίζεται η διάδοση αυτού του είδους των «ειδεχθών» ντοκουμέντων.

Η απευθείας μετάδοση της σφαγής 51 μουσουλμάνων μέσα σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς, στο νότιο τμήμα της Νότιας Ζηλανδίας, τη 15η Μαρτίου, κατέδειξε ότι υπάρχει κίνδυνος εκμετάλλευσης των ιστοτόπων και των εφαρμογών του Διαδικτύου για να διασπείρεται περιεχόμενο «βίαιο» και «τρομοκρατικό», επέμεινε ο Μόρισον.

«Αυτού του είδους τα ειδεχθή ντοκουμέντα δεν έχουν καμία θέση στην Αυστραλία και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εμποδίσουμε τους τρομοκράτες να βρίσκουν την ευκαιρία να εξυμνούν τα εγκλήματά τους, λαμβάνοντας μέτρα σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο».

Η αυστραλιανή αρχή για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο θα συνεργάζεται με εταιρείες του τομέα ώστε να περιορίζεται η πρόσβαση σε ιστότοπους και γωνιές του Διαδικτύου όπου αναρτάται προπαγανδιστικό υλικό τρομοκρατών.

Ένα κέντρο συντονισμού και αντιμετώπισης κρίσεων θα αναλάβει, επί 24ώρου βάσεως, επτά ημέρες την εβδομάδα, να παρακολουθεί συμβάντα που συνδέονται με την τρομοκρατία και εξαιρετικά βίαια επεισόδια ώστε να εμποδίζει τη διασπορά υλικού γι’ αυτά.

Μετά την επίθεση στην Κράιστσερτς, η Αυστραλία δημιούργησε μια ομάδα εκστρατείας με διεθνείς κολοσσούς της τεχνολογίας, ανάμεσά τους τις εταιρείες Facebook, YouTube, Amazon, Microsoft και Twitter, στο πλαίσιο του αγώνα για την αποτροπή της διάδοσης εξτρεμιστικού υλικού μέσω Διαδικτύου.

Ο τρόπος με τον οποίο θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, ωστόσο ο Μόρισον άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να καταρτιστεί και να κατατεθεί σχέδιο νόμου, εάν οι εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας δεν επιτηρούν πιο αυστηρά τις πλατφόρμες τους.

Ο δράστης της σφαγής, ο ακροδεξιός Αυστραλός Μπρέντον Τάραντ, διώκεται για 51 ανθρωποκτονίες, 40 απόπειρες ανθρωποκτονίες και για τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας. Η δίκη του έχει προγραμματιστεί να αρχίσει τον Μάιο του 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ