Άνοιγμα στο διαδίκτυο

Το BBC συνήψε συμφωνία με την Google για την αναμετάδοση ενός ειδησεογραφικού και δύο ψυχαγωγικών καναλιών μέσω της ιστοσελίδας YouTube, σε μια προσπάθεια προσέγγισης νέου κοινού και αύξησης των διαφημιστικών εσόδων.

Το BBC θα μεταδίδει περίπου 30 ειδησεογραφικά θέματα ημερησίως, καθώς και ψυχαγωγικά προγράμματα όπως οι σειρές επιστημονικής φαντασίας Life on Mars και Doctor Who. Επίσης θα μεταδίδονται αποσπάσματα από τη σειρά Spooks και την εκπομπή Τοp Gear (μεταδίδονται και από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ). Η Google υποστηρίζει ότι η νέα συμφωνία δεν θα αλλάξει τη στρατηγική ή τη λειτουργία του YouTube, όπως το γνωρίζαμε μέχρι τώρα, αλλά απλώς πρόκειται για ένα βήμα μπροστά.

Το YouTube και η Google αποτελούσαν ανέκαθεν ανοιχτές πλατφόρμες για οποιονδήποτε ήθελε να μεταδώσει το προϊόν του. Μέχρι τώρα τα μεγάλα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα παρακολουθούσαν τις εξελίξεις από μακριά. Όμως -όπως αναφέρει ο Πάτρικ Γουόκερ της Google- τώρα πια προσεγγίζουν το YouTube πολλά από αυτά τα δίκτυα που διαθέτουν τηλεοπτικά δικαιώματα και επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί του.

"Tο BBC υιοθετεί αυτόν τον σύχρονο τρόπο σκέψης και γίνεται το πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο που συνάπτει τέτοια συμφωνία", σημειώνει ο Πάτρικ Γουόκερ και προσθέτει:

"Δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τη λειτουργία και τη στρατηγική μας. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η άποψη που έχουν πλέον για το YouTube τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν".

"Νομίζω ότι θα κερδίσουν όλοι. Είμαστε ενθουσιασμένοι που η Google θα συνεργαστεί με το BBC, θα αναμεταδίδονται τρία κανάλια, το ένα θα αρχίσει σήμερα. Το ένα είναι το δημόσιο κανάλι του BBC, που θα περιλαμβάνει τρέιλερ προγραμμάτων, καθώς και αυθεντικά βίντεο ανθρώπων, όπως είναι οι ανταποκριτές του BBC, ή ο Ντέιβιντ Ατένμπορο. Επίσης ξεκινά  η αναμετάδοση του εμπορικού καναλιού BBC World, που θα περιλαμβάνει μερικές από τις καλύτερες κωμικές σειρές του BBC, και ψυχαγωγικές εκπομπές όπως το Top Gear".

"Με το BBC μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, να διαθέσουμε στο κοινό, παγκοσμίως, όσο περισσότερες πληροφορίες γίνεται, και νομίζω ότι το BBC αναγνώρισε πως υπάρχουν κι άλλο τρόποι πρόσβασης σε πληροφορίες, και ίσως υπάρχει νέο κοινό στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί. Υπάρχουν πολλά προγράμματα παραγωγής του BBC που δεν είναι διαθέσιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ασία, στη Νότιο Αμερική και με αυτό το παγκόσμιο μέσο οι άνθρωποι θα μπορούν να απολαύσουν την ανακάλυψη, θα μπορούν να παρέχουν πληροφορίες, ανταποκρινόμενοι στο περιεχόμενο των ειδήσεων".

"Αν χρησιμοποιήσουμε το YouTube θα διαπιστώσουμε ότι το περιεχόμενό του απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε γλώσσας, σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ολόκληρος ο οργανισμός του BBC επιθυμούσε διακαώς να φτάσει σε νέο κοινό. Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν πρόκειται για τηλεόραση στο διαδίκτυο. Η πλατφόρμα του YouTube είναι από μόνη της δυναμική, αναπτύσσεται με φυσιολογικό τρόπο, επιτρέπει στους ανθρώπους να αντιδρούν αμέσως με τα σχόλιά τους, να δίνουν πληροφορίες στο BBC για το ποια προγράμματα τούς αρέσουν, ποια έχουν επιτυχία, ποια θέλουν να βλέπουν, άρα αποτελεί τεράστιο πεδίο δράσης για το BBC".

"Η ποιότητα; Ένα από τα πράγματα που έχει σημασία στο διαδίκτυο είναι ότι η ποιότητα είναι λιγότερο σημαντική από την αμεσότητα, όπως και οι ιδέες και η δημιουργικότητα. Έχουμε δει κακά βίντεο, αλλά βασίζονται στην δημιουργικότητα και την αμεσότητα. Πιστεύω ότι ο κόσμος περιφρονεί τα όχι υψηλής ποιότητας προγράμματα. Η εμφάνιση προγράμματος επαγγελματικού επιπέδου μέσα σ' αυτό το πλαίσιο και ο συνδυασμός τους είναι πραγματικά συναρπαστικός.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.

Πηγή: Πηγή: BBC