Πώς το 8chan συνδέεται με τις μαζικές δολοφονίες στις ΗΠΑ

Το 8chan είναι ένα forum που δημιουργήθηκε από έναν Αμερικανό προγραμματιστή, τον Φρέντρικ Μπρένναν. Την ιδέα αυτή εμπνεύστηκε όντας υπό την επήρρεια ψυχεδελικών μανιταριών, καθώς ήθελε να δημιουργήσει  ένα forum που δεν θα υπόκειται σε περιορισμούς.

Το 2015 ο Μπρένναν παρέδωσε την πλατφόρμα στον Τζιμ Ουότκινς, έναν 60αρη βετεράνο του αμερικανικού στρατού, ο οποίος είχε φτιάξει μια επιτυχημένη ιστοσελίδα πορνογραφικού περιεχομένου την δεκαετία του ’90. Ο Ουότκινς σε συνέντευξή του το 2017, δήλωσε πως διαφωνεί κάθετα με τις εξτρεμιστικές απόψεις που εκφράζονται στο 8chan.

Καθ’όλη τη διάρκεια λειτουργίας του, το 8chan αποτελούσε όχημα για την έκφραση εξτρεμιστικών μανιφέστων και την διαμοίραση φωτογραφικού υλικού και βίντεο από μαζικές δολοφονίες. Αν και το 2015 η Google σταμάτησε να βγάζει τι 8chan στη μηχανή αναζήτησης, το φόρουμ συνέχισε να έχει εκατομμύρια επισκέπτες μηνιαίως.

Ο Μπρέναν, σύμφωνα με δηλώσεις του, είχε προσπαθήσει κατ’εξακολούθηση να πείσει τον Ουότκινς να κλείσει εντελώς την ιστοσελίδα, αλλά μάταια. Όπως είχε πεί, «δεν προσφέρει τίποτα καλό στον κόσμο. Είναι εντελώς αρνητικό για όλους εκτός από εκείνους που είναι μέλη του. Και γι’αυτούς, όμως, είναι αρνητικό, αλλά δεν το συνειδητοποιούν…»

Το 8chan, όντας ένα εντελώς ανώνυμο forum, κατάφερε να προσφέρει ιδωτικότητα στους χρήστες του, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς το περιεχόμενο της ιστοσελίδας. Σύμφωνα με τον νόμο του 1996, περί ελευθερίας λόγου, το 8chan έδωσε στους χρήστες την ελευθερία να δημοσιεύουν ό,τι θέλουν χωρίς να κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν.

Το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα γεμάτη ξενοφοβία, ρατσισμό, ομοφοβία, μισογυνισμό, ισλαμοφοβία, αντισημιτισμό και κάθε άλλο είδος μίσους. Η σύνδεση του online μίσους και της offline βίας έχει πλέον ξεφύγει από τα όρια. Όσο κι αν έχουν προσπαθήσει χάκερς να «ρίξουν» την ιστοσελίδα με επιθέσεις DDoS, το 8chan εξακολουθεί να θριαμβεύει απολαμβάνοντας την προστασία της Cloudflare, η οποία περιλαμβάνει στους πελάτες της και τρομοκρατικές οργανώσεις.

Το 2017 μετά την δολοφονία της ακτιβίστριας Χέδερ Χέγερ, η Cloudflare αποφάσισε να σταματήσει τις υπηρεσίες του 8chan, έπειτα από τη θύελλα αντιδράσεων που είχε ξεσπάσει. Το ίδιο συνέβει και μετά την υπόθεση στο Ελ Πάσο, κατά την οποία ο ίδιος ο Μπρένναν ζήτησε να κλείσει άμεσα το 8chan.

Πώς συνδέεται, λοιπόν, το 8chan με τις δολοφονίες στις ΗΠΑ;

Ο 21χρονος κατηγορούμενος ως δράστης, που άνοιξε πυρ σε κατάστημα της Walmart σκοτώνοντας 21 ανθρώπους, νωρίτερα είχε δημοσιεύσει στο 8chan ένα μανιφέστο στο οποίο εξέφραζε το μίσος του για τους Ισπανόφωνους μετανάστες, τους οποίους θεωρούσε εισβολείς και δήλωσε πως πρέπει να εξολοθρευτούν. Πηγή έμπνευσης του, όπως δήλωσε, ήταν ένας Αυστραλός, ο οποίος σε live streamingσκότωσε 51 άτομα στη Νέα Ζηλανδία. Και ο Αυστραλός προηγουμένως είχε δημοσιεύσει ένα ανάλογο μανιφέστο στο 8chan.

Ένα μήνα μετά, στην Καλιφόρνια, ένας λευκός οπλισμένος έφηβος εισέβαλε σε μια εβραϊκή γιορτή σκοτώνοντας μια γυναίκα και τραυματίζοντας τρία άτομα. Όπως και οι προηγούμενοι, και ο συγκεκριμένος δράστης είχε δημοσιεύσει νωρίτερα στο 8chan ένα αντισημιτικό μανιφέστο στο οποίο ένα από τα μέλη της πλατφόρμας του απάντησε, προκαλώντας τον να κάνει υψηλό σκορ στις δολοφονίες.

Το 8chan αυτοαποκαλείται ως «η πιο σκοτεινή πτυχή του Ίντερνετ» και αποτελεί το πιο δημοφιλές forum συνάντησης εξτρεμιστών. Πλέον έχει εξελιχθεί σε forum όπου επίδοξοι μαζικοί δολοφόνοι επιδιώκουν την φήμη και επιθυμούν να γίνονται viral.

Πηγή: csii.gr