H Europol προειδοποιεί: Η τεχνολογία γίνεται όπλο για τους εγκληματίες

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Europol, η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει ως αποτέλεσμα και την εξέλιξη των μεθόδων που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες. Κάποια από τα αναδυόμενα τεχνολογικά επιτεύγματα, στα οποία περιλαμβάνονται η τεχνητή νοημοσύνη, τα δίκτυα 5G, τα εναλλακτικά αποκεντρωμένα δίκτυα και οι κρυπτοσυχνότητες, η τρισδιάστατη εκτύπωση και η βιοτεχνολογία, δεν παρέχουν ευκολίες μόνο στους χρήστες αλλά και στους επίδοξους εγκληματίες που ψάχνουν συνεχώς για νέους τρόπους να δρουν ανενόχλητοι.

Η ταραχή προέρχεται από το γεγονός  ότι αυτές οι νέες τεχνολογίες είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο εφαρμογής, που σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα κατά πόσο είναι ασφαλείς ή ευάλωτες, ποια ακριβώς είναι τα τρωτά τους σημεία και που χρειάζεται να επιστήσουμε την προσοχή μας. Επιπλέον, αποτελούν μια πρόκληση για τους εγκληματίες που επιθυμούν να τις χρησιμοποιήσουν ως όπλο για να διαπράξουν εγκλήματα. Ωστόσο, όπως αναφέρει και η Europol, είναι μια ευκαιρία για τις αρχές να εξελιχθούν στην αντιμετώπιση πιθανών απειλών.

Η έκθεση της Europol έχει σκοπό να γνωστοποιήσει τις επικείμενες απειλές που σχετίζονται με τις νέες αυτές τεχνολογίες και να βοηθήσει τις αστυνομικές αρχές να αναπτυχθούν έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τις πιθανές απειλές. Επίσης, επισημαίνει την σημασία ανάπτυξης σχετικών νομοθετικών πλαισίων. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η Europol συνιστά στις αρχές να επενδύσουν πάνω στην γνώση και την ενημέρωση σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, για να μπορέσουν να έχουν μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Στη δήλωση της, η επικεφαλής της Europol, Catherine De Bolle (Κατρίν Ντε Μπολ) τόνισε ότι η στρατηγική που ακολουθούν,  αποσκοπεί στη εδραίωση της Europol ως μιας νεωτεριστικής αρχής επιβολής νόμου, που θα βασίζεται στην πρόβλεψη των απειλών. «Η δυνατότητά μας να προβλέπουμε ποιες θα είναι οι επόμενες ανερχόμενες τεχνολογίες στις οποίες θα στραφούν οι εγκληματίες είναι ουσιώδης για την αποστολή μας να κρατάμε ασφαλείς τους πολίτες της ΕΕ. Ελπίζουμε να αρχίσουμε μια συζήτηση με τις υπηρεσίες επιβολής νόμου στις χώρες- μέλη και άλλους εμπλεκομένους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η De Bolle.

Πηγή: Επιμέλεια: Χαρά Σώτα