ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


Ο «εμφύλιος» πόλεμος του Facebook και η «δικτατορία» του Ζούκερμπεργκ

Την πρόταση να διαλύσει ένα τμήμα της αυτοκρατορίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει έκαναν οι επενδυτές στον ιδρυτή του Facebook, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι έχει συγκεντρώσει πολύ μεγάλη δύναμη στα χέρια του.

 
Την πρόταση να διαλύσει ένα τμήμα της αυτοκρατορίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει έκαναν οι επενδυτές στον ιδρυτή του Facebook, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι έχει συγκεντρώσει πολύ μεγάλη δύναμη στα χέρια του. Την ίδια στιγμή υπάλληλοι του «γίγαντα» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μιλούν ανώνυμα για τον εμφύλιο που διαδραματίστηκε στα παρασκήνια των υψηλών κλιμακίων του Facebook. 

Τον επόμενο μήνα στην ετήσια συνάντηση των μετόχων του Facebook αναμένεται να συζητηθούν 12 προτάσεις των μετόχων που έχουν όλες ένα κοινό σημείο: να περιορίσουν την «δικτατορία» του Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται είτε να πουλήσει το Instagram, το οποίο αγόρασε το 2012 προς 1 δισ. δολάρια  είτε το WhatsApp, το οποίο εξαγοράστηκε προς 19 δισ. δολάρια το 2014 ή και τα δύο μαζί. Άλλες προτάσεις ζητούν να εγκαθιδρυθεί ένα ανεξάρτητο προεδρείο στο διοικητικό συμβούλιο. Το Facebook διαφωνεί με όλες τις προτάσεις. 

«Το Facebook λειτουργεί ουσιαστικά ως δικτατορία. Ο Μαρκ  Ζούκερμπεργκ ελέγχει την πλειοψηφία των ψήφων και χρησιμοποιεί μία δομή με μετοχές με άνισα δικαιώματα ψήφου… Ψεύτικα νέα, εκλογικές παρεμβάσεις, απειλές στην δημοκρατία μας. Οι μέτοχοι χρειάζονται περισσότερα από αρνήσεις, εκτροπές και καθυστερήσεις», ανέφερε, μία από τις ομάδες των επενδυτών. 

Παράλληλα το περιοδικό Wired δημοσιεύσε, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, πληροφορίες από τον παρασκηνιακό πόλεμο που ξεκίνησε μέσα στο Facebook ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Την ώρα που το Facebook έχανε δραματικά χρήστες η επιτυχία του Instagram ενόχλησε τον ιδρυτή του Facebook.

Ο Ζούκερμπεργκ αποφάσισε να περικόψει σημαντικά τον προϋπολογισμό του Instagram και να κάνει την ζωή κόλαση στους ιδρυτές του, οι οποίοι εργάζονταν υπό την σκέπη του Ζούκερμπεργκ μετά την εξαγορά. 

Ανώνυμα υπάλληλοι του «γίγαντα» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι ο Ζούκερμπεργκ ήταν θυμωμένος που το Instagram μεγάλωνε την απήχηση του με τόσο ταχύ ρυθμό σε μία περίοδο που το Facebook έχανε χρήστες και αισθανόταν ότι κλέβει πολλά από το αρχικό προϊόν του. Επίσης, ήταν ενοχλημένος με το γεγονός ότι οι ιδρυτές του Instagram παρουσιάζονταν με διθυράμβους στα ΜΜΕ την ώρα που εκείνος και τα άλλα στελέχη του Facebook δέχονταν σφοδρές επιθέσεις για σκάνδαλα με διαρροή προσωπικών δεδομένων και παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές. 

Τελικά το 2014 ο Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε ότι κανένα στέλεχος δεν θα μπορούσε να παραχωρήσει συνέντευξη στα ΜΜΕ αν προηγουμένως ζητήσει την άδεια του. Το 2017 πραγματοποιήθηκε μία σύσκεψη με αναλυτές του Facebook που παρουσίασαν πως όλο και λιγότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ποια την «γαλάζια εφαρμογή», όπως την αποκαλούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και στρέφονταν στο Instagram. 

«Σε κάποιους ανθρώπους ακουγόταν ότι απλώς παρουσίαζαν έναν πρόβλημα προς επίλυση. Άλλοι ήταν έκπληκτοι και το έλαβαν ως ένα σημάδι ότι η διοίκηση στο Facebook  ενδιαφερόταν περισσότερο για το προϊόν που δημιούργησε από αυτό που υιοθέτησε», αναφέρει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ του περιοδικού που στηρίχθηκε σε ανώνυμες συνεντεύξεις με 65 υπαλλήλους του Facebook. 

Μόλις έγινε το γνωστό το σκάνδαλο με την διαρροή προσωπικών δεδομένων των χρηστών στην Cambridge Analytica το 2018 οι ιδρυτές του Instagram, Μάικ Κρίγκερ και Κέβιν Σίστρομ είχαν αρχίσει να εκνευρίζονται με τον τρόπο που απαιτούσε αλλαγές ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ. 
Μόλις έμαθε για τις οικονομικές ζημιές του κολοσσού του ο Ζούκερμπεργκ ζήτησε μία λίστα με τους τρόπους που το Facebook είχε ενισχύσει το Instagram, όπως τις διαφημίσεις της εφαρμογής στο Facebook. Μόλις έλαβε την λίστα ο Ζούκερμπεργκ την έστειλε στους ιδρυτές του Instagram και τους ξεκαθάρισε ότι θα διέκοπτε όλη την συνεργασία. Ο Σίστρομ ενημέρωσε τους υπαλλήλους του Instagram για τις αλλαγές, γεγονός που εξόργισε τα αφεντικά του Facebook υπό τον φόβο ότι κάτι τέτοιο μπορεί να διαρρεύσει στα ΜΜΕ. 

Λίγο αργότερα άρχισαν να εμφανίζονται στο Instagram χαρακτηριστικά που δεν άρεσαν ποτέ στους ιδρυτές του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σίστρομ φέρεται να είπε σε φίλους ότι ο Ζούκερμπεργκ του έκανε τη ζωή κόλαση με την ελπίδα ότι θα παραιτηθεί από το να υποχρεωθεί να τον απολύσει. Τελικά και οι δύο ιδρυτές του Instagram παραιτήθηκαν. 

Τα ίδια προβλήματα αντιμετώπιζε και το WhatsApp με τον Ζούκερμπεργκ. Οι ιδρυτές του WhatsApp, Μπράιαν Άκτον και Γιαν Κουμ είχαν ενοχληθεί από τα σχέδια του Facebook να βάλει διαφημίσεις στην εφαρμογή τους. Η κακή σχέση με τον Ζούκεμπεργκ ήταν τόσο έντονη που οι ιδρυτές του WhatsApp απαίτησαν οι αίθουσες συνεδριάσεων και τα μπάνια που χρησιμοποιούσαν οι υπάλληλοι του να έχει ολόκληρες πόρτες προφανώς για περισσότερη απομόνωση από το Facebook. Τελικά ο Άκτον παραιτήθηκε το 2017 και ο Κουμ τον Απρίλιο του 2018.


 
Instagram στα χνάρια του Facebook: Διέρρευσαν δεδομένα 49 εκατ. χρηστών
Tο Instagram ανήκει στη Facebook από το 2012. Το Facebook βαρύνεται με σειρά σκανδάλων διαρροής προσωπικών...
21.05.2019, 19:07
ΗΠΑ: Tρίμηνη παράταση στην Google για συναλλαγές με την Huawei
Η τρίμηνη παράταση έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση της Google ότι θα σταματήσει να παρέχει στη Huawei...
21.05.2019, 08:34
Η πρώτη εφαρμογή κινητού που «ακούει» τις ωτίτιδες χωρίς καν διάγνωση
Για να λειτουργήσει η εφαρμογή (app), το μόνο που χρειάζεται είναι ένα smartphone και ένα χωνί από διπλωμένο...
20.05.2019, 09:43
Η Google «κόβει» την Huawei καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας
Στον απόηχο της απόφασης Τραμπ να βάλει τον κινεζικό κολοσσό στην μαύρη εμπορική λίστα, η Google ουσιαστικά...
20.05.2019, 08:08
Η Sony και η Microsoft ενώνουν δυνάμεις στον παγκόσμιο πόλεμο του gaming
Οι δημιουργοί του PlayStation και του Xbox αποφάσισαν να συνεργαστούν ώστε να μπουν πιο δυναμικά στην εποχή...
17.05.2019, 20:31
Γερμανία: Παρουσίαση του πρώτου ηλεκτρικού ιπτάμενου ταξί (video)
Το σκάφος, που ταξιδεύει με ταχύτητα έως 300 χιλιομέτρων την ώρα, διαθέτει χώρο για ένα πιλότο και τέσσερις...
16.05.2019, 18:38
Την εξάρθρωση της διαβόητης κυβερνο-συμμορίας GozNym κατάφερε η Europol
Η διαβόητη GozNym φέρεται πως είχε καταφέρει να κλέψει 100 εκατομμύρια δολάρια από περισσότερους από 40.000...
16.05.2019, 16:09
Το TEDxAthens επιστρέφει και σας καλεί σε ένα ταξίδι μοναδικής αναζήτησης
Το TEDxAthens κλείνει τα 10 χρόνια και ξεκινάει φέτος ένα καινούριο ταξίδι για μια ακόμα δεκαετία αναζητήσεων
16.05.2019, 12:03
Οι έξυπνες OLED τσάντες του Louis Vuitton, ο ψηφιακός καμβάς του μέλλοντος
Αυτά τα επιστημονικής φαντασίας αξεσουάρ έχουν ως στόχο να θολώσουν τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο...
16.05.2019, 10:37
Τεχνητή ζωή; Έμβιος μικροοργανισμός με DNA ανασχεδιασμένο από ανθρώπους
Το συνθετικό DNA δημιουργήθηκε στο εργαστήριο και μετά εισήχθη σταδιακά στο βακτήριο E.coli, αντικαθιστώντας...
16.05.2019, 09:59

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 29  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.