Μεταναστευτικό προ 6.000 ετών: Αγρότες από το Αιγαίο στην αρχαία Βρετανία!

Μεταναστευτικό προ… 6.000 ετών; Ένα κύμα μεταναστών του Αιγαίου Πελάγους, από περιοχές που σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα και την Τουρκία, αποίκησε τη σημερινή Βρετανία πριν από περίπου έξι χιλιετίες, και ουσιαστικά αντικατέστησε τον υπάρχοντα πληθυσμό κυνηγών-συλλεκτών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Απριλίου στο περιοδικό Nature.

Οι επιστήμονες που εξέτασαν δείγματα αρχαίων λειψάνων που χρονολογούνται από το 8.500 π.Χ. βρήκαν ότι οι σκουρόχρωμοι κάτοικοι των βρετανικών νήσων από την τελευταία Εποχή των Παγετώνων, άφησαν σχετικά μικρό γενετικό αποτύπωμα μετά τη μετάβαση στη γεωργία, κάτι που υποδηλώνει ότι δεν υπήρξε σημαντική αλληλεπίδραση με τους «νεοφερμένους» από το Αιγαίο που έφθασαν στην περιοχή γύρω στο 4.000 π.Χ.

Αντιθέτως, οι «μετανάστες του Αιγαίου» αναμίχθηκαν εκτενώς με τους τοπικούς πληθυσμούς όταν εισήγαν τη γεωργία στην ηπειρωτική Ευρώπη περίπου 1.000 χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες DNA.

Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι, βάσει των ευρημάτων, οι «νεοεισερχόμενοι» δεν διέπλευσαν τη Μάγχη, ακολουθώντας τη συντομότερη πορεία, αλλά για κάποιο λόγο ακολούθησαν τη δυσκολότερη «οδό» μέσω του Ατλαντικού. 

Οι ερευνητές από τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσαν ότι τα λείψανα των πρώιμων αγροτών της Βρετανίας ήταν γενετικά παρόμοια με εκείνων που ανακαλύφθηκαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία, δείχνοντας ότι αυτός ο πληθυσμός ταξίδεψε από την Ανατολή προς τη Δύση μέσω της Μεσογείου και στη συνέχεια μέχρι τη Βρετανία.
 

Πηγή: skai.gr