Στον ΣΚΑΪ ο αστροφυσικός που ξεκλείδωσε τα μυστήρια της μαύρης τρύπας

Μια από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία της εξερεύνησης και αποκρυπτογράφησης των μυστηρίων του διαστήματος έχει ελληνική σφραγίδα. Ο λόγος για τον Δημήτρη Ψάλτη, διακεκριμένο αστροφυσικό στο Χιούστον των ΗΠΑ, που ήταν ο πρωταγωνιστής στο επίτευγμα της φωτογράφησης μιας μαύρης τρύπας και μίλησε στον ΣΚΑΪ. 

Ο κ. Ψάλτης, είναι επικεφαλής επιστημονικής ομάδας που είναι υπεύθυνη για το συντονισμό σε δυο τηλεσκόπια που κατέγραψαν τη μαύρη τρύπα και τη φωτογραφία που έγραψε ιστορία. Πρόκειται για στιγμή - ορόσημο στην αστρονομία και την αστροφυσική, καθώς μέχρι στιγμής κανείς δεν είχε δει τι υπάρχει γύρω από μια μαύρη τρύπα του σύμπαντος. 

«Είναι η πρώτη φόρα που μπορέσαμε να φτιάξουμε ένα τηλεσκόπιο τόσο μεγάλο που να μάς επιτρέψει να πάρουμε μια φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας με τέτοια ικανότητα ώστε να μπορέσουμε να δούμε μια μαύρη τρύπα στον ουρανό» εξηγεί ο αστροφυσικός. «Χρησιμοποιήσαμε δυο από τα τηλεσκόπια στη Γη, δημιουργήσαμε όλη την υπολογιστική υποδομή, και το τρίτο που κάναμε είναι ότι πρωτοπορήσαμε στο τεστ για τη Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν» προσθέτει. 

Ο Δ. Ψάλτης και οι συνεργάτες του ανέλαβαν -για πρώτη φορά σε τέτοια αστροφυσική κλίμακα- να εξετάσουν κατά πόσο η εικόνα της μαύρης τρύπας επαληθεύει τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Γι' αυτό το σκοπό αυτό ανέπτυξαν τα σχετικά «τεστ» και κατέληξαν στη σημαντική διαπίστωση ότι ο Αϊνστάιν για μια ακόμη φορά δικαιώθηκε, καθώς η εικόνα της μαύρης τρύπας τελικά ταιριάζει πολύ καλά στις προσομοιώσεις που είχαν προηγηθεί με βάση τη θεωρία.

«Πάντα με ενδιέφερε η τεχνολογία, και ήταν η δεκαετία του ’80 που είχαν ξεκινήσει οι προσωπικοί υπολογιστές... Μέσα στο πανεπιστήμιο γνώρισα πάρα πολύ καλούς καθηγητές οι οποίοι μού μετέδωσαν την αγάπη για την αστροφυσική. Βασικός σκοπός μας για τους επόμενους μήνες είναι η φωτογράφηση της μαύρης τρύπας στο δικό μας γαλαξία» σημειώνει.  

Πηγή: skai.gr