Ενδείξεις ότι το Hayabusa 2 προκάλεσε έκρηξη στον αστεροειδή Ριούγκου

Tην δημιουργία ενός κρατήρα στον αστεροειδή Ριόγκου, μέσω της πρόκλησης έκρηξης στην επιφάνεια του, φαίνεται πως ολοκλήρωσε ιαπωνικό διαστημικό σκάφος Hayabusa 2, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.

Εάν οι πρώτες ενδείξεις αληθεύουν και το εγχείρημα έχει στεφθεί με επιτυχία το διαστημικό σκάφος θα επιστρέψει μετά από λίγο καιρό στο σημείο που βρίσκεται ο κρατήρας προκειμένου να συλλέξει δείγματα, η μελέτη των οποίων θα βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν πως σχηματίστηκε η γη, οι πλανήτες αλλά και το πρώιμο ηλικιακό σύστημα.

Για την ώρα το διαστημικό σκάφος έχει κατευθυνθεί στην άλλη πλευρά του αστεροειδή προκειμένου να μην έρθει σε επαφή με τα θραύσματα της έκρηξης.

Αν η έκρηξη ήταν επιτυχής, οι εικόνες των στιγμών που συντελείται θα πρέπει να έχουν καταγραφούν από μια μικρή κάμερα που ονομάζεται DCAM3, και που αναπτύχθηκε από την Ιαπωνική Αεροπορική εξερευνητική υπηρεσία (Jaxa).

Η κάμερα αυτή έχει τυπικά την δυνατότητα να εστιάσει και να καταγράψει την έκρηξη από απόσταση περίπου 1χλμ.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι σαφές πόσο καιρό  πάρει μέχρι οι εικόνες αυτές να μεταδοθούν και στη Γη.

Αν όλα πάνε στο σχέδιο, το Hayabusa-2 θα επιστρέψει μέσα σε λίγες εβδομάδες στο κρατήρα για να συλλέξει ανόθευτα δείγματα του αστεροειδούς που δεν έχουν εκτεθεί στο σκληρό περιβάλλον του διαστήματος.

Αυτά τα δείγματα αναμένεται να αποκαλύψουν ζωτικά δεδομένα.

Πηγή: BBC