Συνέδριο South by Southwest: Ανέτοιμοι προς την 4η βιομηχανική επανάσταση

Παρατηρώντας όλες αυτές τις ημέρες την ελληνική αποστολή στη μεγάλη έκθεση του Τέξας διαπιστώνω κάθε μέρα πόσο καλό δυναμικό υπάρχει.

Οι Έλληνες επιστήμονες που αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο των νέων τεχνολογιών έχουν πολύ καλές ιδέες. Αυτό άλλωστε είναι το βασικό ζητούμενο. Η αρχική ιδέα είναι αυτό που ενδιαφέρει τους μεγάλους επενδυτές.



Ωστόσο, από την πρώτη σύλληψη της καινοτομίας μέχρι την υλοποίηση της υπάρχει μια σειρά από κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Η στελέχωση της ομάδας, η ανάπτυξη της ιδέας, η χρηματοδότηση της και η έξοδος στις αγορές. Όλα αυτά εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλοι σύμβουλοι και μέντορες μπορούν να γίνουν γρήγορα, σωστά και αποτελεσματικά. Όμως στην Ελλάδα οιstartupers σπαταλούν πολύτιμο χρόνο και δυνάμεις για να βρουν τους ανθρώπους αυτούς και συνήθως δεν τους βρίσκουν…

Στο Τέξας, υπήρχαν σε κάθε γωνιά του συνεδρίου πρόθυμοι μέντορες, επενδυτές και σύμβουλοι. Αρκούσε ένα μήνυμα για να σε δεχτούν και να συζητήσουν μαζί σου. Οι 13 ελληνικές ομάδες είχαν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με κεφάλαια και συμβουλευτική που στην Ελλάδα είναι δυσεύρετα. Και μάλιστα σε ένα περιβάλλον πρωτοφανές. Όλοι στο Όστιν κινούνται σε ρυθμούς πάρτι. Δίπλα σου μπορούσες να δεις τους δημιουργούς του Instagram, τον Μάθιου Μακόναχι και την Ολίβια Γουάιλντ, τη σύζυγο του Mr. Facebook, αλλά και το νέο αστέρι της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ Αλεξάνδρια Οκάζιο – Κορτέζ.



Και φυσικά χιλιάδες δυνητικούς ανταγωνιστές των ελλήνων startupers. Οι ελληνικές ομάδες έκαναν πολλά ραντεβού, συμμετείχαν σε pitching, έκαναν συναντήσεις με international accelerators και κυρίως είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις εφαρμογές και τις ιδέες τους σε εκατοντάδες ενδιαφερόμενους που πέρασαν από την εμπορική έκθεση που διοργανώνεται μαζί με το φεστιβάλ. Πόσοι από αυτούς θα ωφεληθούν;

Σε κάποιο βαθμό όλοι. Γιατί αντάλλαξαν τεχνογνωσία, γνώρισαν τον ανταγωνισμό και είδαν τις ευκαιρίες, αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Κάποιοι λίγοι, σύντομα ίσως δεχτούν μια πρόταση για κεφάλαια που θα ενισχύσουν την προσπάθεια τους ή ακόμη και μια πρόσκληση για να μεταφερθούν στις ΗΠΑ και να ξεκινήσουν εκεί μια νέα καριέρα. Σίγουρα πάντως η ελληνική αποστολή απέδειξε ότι εδώ υπάρχει μια καλή «μαγιά», που μπορεί να φέρει… καρπούς.



Πηγή: Αποστολή Όστιν, Τέξας: Γιάννης Αδαμίδης